Linkovi

Bernanke: Središnja banka još uvijek ima načina za stimuliranje gospodarstva


Bernanke: Središnja banka još uvijek ima načina za stimuliranje gospodarstva
Bernanke: Središnja banka još uvijek ima načina za stimuliranje gospodarstva

Guverner je rekao kako je većina ekonomskih politika koje podržavaju snažan rast izvan dosega Središnje banke

Guverner američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio je da njegova ustanova još uvijek ima "spektar oruđa" koja može koristiti za stimuliranje gospodarstva, međutim, nije spomenuo gdje i kako bi ona mogla biti korištena. Bernanke je ovo izjavio na jednom skupu vodećih američkih ekonomista u odmaralištu Jackson Hole u Wyomingu. Ulagači i ekonomisti su danima spekulirali što bi on mogao nagovijestiti u svom govoru o novim pokušajima stimuliranja gospodarstva. Ben Bernanke je rekao kako je većina ekonomskih politika koje podržavaju snažan rast izvan dosega Središnje banke.

Dodao je da su nedavni sporovi oko povećavanja praga zaduživanja zemlje, vladina potrošnja i druga pitanja nanijeli štetu gospodarstvu, tako što su potkopali povjerenje potrošača i biznisa. Guverner Središnje banke je pozvao Washington da pomogne ekonomskom rastu tako što će iznaći načine da se nosi s dugom i usvoji djelotvornu poresku, trgovinsku i regulativnu politiku. Dodao je kako je nužno da se dugoročno smanji dug, međutim, zatražio je od političara da se to učini bez rezanja potrošnje koja podržava krhki oporavak kratkoročno.

Do ovog govora Bena Bernankea došlo je ubrzo nakon što su objavljena izvješća iz kojih se vidi da se je američko gospodarstvo sporije raslo u drugom tromjesečju negoli se to pretpostavljalo. Stručnjaci američkog Ministarstva trgovine kažu da se gospodarstvo povećavalo po stopi od 1 posto u razdoblju od travnja do lipnja. A to je još niže od ionako niskih prognoza za taj kvartal koja su iznosila 1,3 posto.

XS
SM
MD
LG