Linkovi

Italija na pragu oštrih budžetskih rezova


Italija na pragu oštrih budžetskih rezova
Italija na pragu oštrih budžetskih rezova

Cilj je tih mjera balansiranje talijanskog budžeta do 2013-te, što je bio uvjet Europske središnje banke

Najviši europski dužnosnici odobravaju talijanski plan budžetskih rezova i povećanja poreza - izjavio je za talijanske medije premijer Silvio Berlusoni. On je rekao da je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Europske središnje banke Jean-Claude Trichetom, koji su prema Berlusconiju odali priznaje talijanskom planu koji je njegova vlada usvojila u petak.

Taj će plan dovesti do oštrih budžetskih rezova zatraženih od strane Europske središnje banke unatoč regionalnom protivljenju tim mjerama. Mjere uključjuju smanjenje državnog budžeta za 28 milijardi dolara u sljedećoj godini te za 35 milijardi u 2013-toj. Cilj je tih mjera balansiranje talijanskog budžeta do 2013-te, što je bio uvjet Europske središnje banke za podršku vrijednosti talijanskih obveznica čija je cijena prošlog tjedna drastično pala.

Na kraju tjedna koji je potresao burze diljem svijeta burzovni pokazatelji u Europi bilježili su značajniji rast - drugi dan zaredom, povrativši veći dio ovotjednih gubitaka. Povećala se vrijednost dionica i na američkim burzama, ali ne u tolikoj mjeri, dok je na azijskim burzama radni tjedan završen s pomiješanim rezultatima.

XS
SM
MD
LG