Linkovi

Berlin: Uhapšena osoba negira povezanost sa napadom


Istraga je u toku
Istraga je u toku

Nakon sinoćnjeg napada u Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala kako ne želi da strah oduzme način života i slobodu.

U obraćanju naciji, Merkel je navela da se najvjerovatnije radi o terorističkom napadu, kao i da će ovaj čin biti strogo kažnjen, odnosno onoliko koliko to dozvoljavaju njemački zakoni.

„Nećemo i ne želimo da mijenjamo navike i odustanemo od božićnih bazara, lijepih trenutaka na trgovima. Ne želimo da nas strah paralizira”, kazala je ona.

Broj mrtvih je porastao na 12, dok je 48 osoba povrijeđeno, saopćila je njemačka policija. Napad kamionom poljskih tablica na božićni sajam u Berlinu dogodio se sinoć oko 20 sati, kada se veliki broj ljudi okupio oko štandova.

Na konferenciji za novinare, njemački ministar policije Thomas de Maiziere je kazao kako je jedna osoba uhapšena, ali da negira umiješanost u napad.

Kako je rekao, sumnja se da je riječ o vozaču kamiona. Naveo je da se radi o Pakistancu koji u Njemačku ušao krajem prošle godine, a da u Berlinu boravi od februara ove godine.

Prema riječima ministra, osumnjičeni nije dobio azil jer nije dolazio na zakazana ročišta ili, kada je dolazio, nije bilo prevodioca. Suvozač kamiona, kako je dodao, poginuo je na mjestu nesreće.

Ako bi se ispostavilo da je napadač tražilac azila, kako je rekla Merkel, to bi bila uvreda svima onima koji pomažu izbjeglicama u Njemačkoj.

Pozivajući se anonimnog policijskog službenika, list Die Welt navodi da je uhapšena pogrešna osoba.

Niko nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali to, kako je kazao ministar policije, „ni kojem smislu ništa ne znači”.

„Sve istrage su još u toku”, dodao je on.

XS
SM
MD
LG