Linkovi

Americki narednik Bergdahl i sluzbeno optuzen za dezerterstvo


Bergdahl
Bergdahl


Americki vojni tuzitelji su i formalno optuzili narednika Bowe Bergdahla, kojeg su prosle godine Sjedinjene drzave zamijenile za 5 zarobljenika - pripadnika Talibana. Bergdahl je optuzen za deserterstvo i, kako se navodi, pogresno ponasanje u kontaktu s neprijateljem.

Vojni glasnogovornik, pukovnik Daniel King je procitao optuznicu u kasarni Fort Bragg,u Sjevernoj karolini, a ko bude i osudjen prema optuznici, Bergdahl Bergdahl bi se mogao suceljiti s maksimalnom kaznom od pet godina zatvora za dezerterstvo, ali dozivotnom robijom za pogresno ponasanje u kontaktu s neprijateljem - sto je terminologija Pentagona.

Obje bi te osude takodjer vodile necasnom otpustanju iz vojske, smanjenju cina, kao i oduzimanju svih plata koje je Bergdahl dobio za vojnu sluzbu.

Pukovnik King je takodjer rekao da je moguce da sa trenutnog suda, koji je ekvivalent civilne velike porote, sudjenje vojniku Bergdahlu uputi na prijeki, odnosno vojni sud.

Bergdahl je 30. juna 2009. godine u afganistanskoj pokrajini Paktika, napustio polozaj, i ubrzo nakon toga ga je uhvatio Taliban.

Kako bi ga oslobodila od Talibanskog zatocenistva dugog pet godina, americka vlada je oslobodila Abdul Haq Wasiqa, Mullah Norullah Noorija, Mullah Mohammad Fazija, Mullah Khairullah Khairkhwu i Mohammad Nabi Omarja, koje je kao ratne zarobljenike drzala u zatvoru Guantanamo.

Ta je zamjena izazvala kontroverzu, kao i kritike njegovih bivsih suboraca, koji su tvrdili da je Bergdahl nista drugo do dezerter.

XS
SM
MD
LG