Linkovi

Koledž Berea: Studenti završavaju studije bez duga


Jane Tonella, studentica na koledžu Berea, radi i tako otplaćuje studij
Jane Tonella, studentica na koledžu Berea, radi i tako otplaćuje studij

Iako četverogodišnji studij i diploma na koledžu Berea koštaju gotovo 100 hiljada dolara, ovi studenti neće nikada dobiti račun da plate te troškove.

Veliki broj Amerikanaca je tokom ekonomske krize izgubio svoje kuće jer bankama nije mogao otplaćivati kredite. Međutim drugi, manje poznat, efekat krize je broj američkih studenata koji nisu u mogućnosti isplatiti studentske kredite. Amerikanci u prosjeku posuđuju 24 hiljade dolara u kreditima za obrazovanje, i u prosjeku 14% tih kredita ne može biti vraćeno. Međutim na koledžu u malom gradu Berea, savezna država Kentucky, diplomirani studenti se rijetko moraju suočiti sa takvim studentskim kreditima.

Čas kompjutera na koledžu Berea izgleda kao slični časovi na univerzitetima širom Amerike. Ali postoji jedna velika razlika. Iako četverogodišnji studij i diploma na koledžu Berea koštaju gotovo 100 hiljada dolara, ovi studenti neće nikada dobiti račun da plate te troškove. Studenti na Berei plaćaju za obrazovanje dok studiraju, radeći poslove koji se nude na koledžu. Kao i većina studenata, studentica četvrte godine Jane Tonello radi 10 sati sedmično u periodu između časova. Na koledžu je naučila da tka platno koje se prodaje turistima u prodavnicama tog koledža. Stoga će Jane uskoro diplomirati bez ikakvog duga.

To je jako dobar osjećaj, jer znam da ću financijski imati čist početak kada završim školu. To je zaista dobro, jer nema puno studenata koji to isto mogu reći, kaže Jane.

Ona želi biti doktor i krajem godine planira upisati medicinsku školu. Iako se tkanje na staromodnom stanu ne čini kao nešto relevantno karijeri u oblasti medicine, Jane kaže da ju je taj posao ipak naučio korisne vještine.

Kada ste doktor morate se ophoditi sa ljudima, i imati komunikacijske vještine, kao i vještine procjene vremena i učenja novih stvari. To nije isuviše drugačije od ovoga, kaže ona.

To su upravo vještine koje danas traže poslodavci, kaže dekan koledža Berea, David Tipton.

Poslodavci upravo traže vještinu timskog rada, poduzimanja inicijative, odgovornosti, vještinu da se uvijek bude na vrijeme. To su sve vještine koje mora imati bilo ko i bilo gdje ko želi biti dobar radnik, kaže gospodin Tipton.

Prvi studenti na koledžu Berea su bili djeca siromašnih zemljoradnika
Prvi studenti na koledžu Berea su bili djeca siromašnih zemljoradnika

Kada je koledž Berea osnovan 1850, većina stanovnika Kentucky-a su bili zemljoradnici. Program rada i studiranja je studentima koji uopće nisu imali novca pružio mogućnost studiranja. Za današnje studente koji imaju novca program ima sasvim drugačiju svrhu.

Čini se da oni koji studiraju danas nisu nikada radili, tako da je za mnoge od njih to sasvim novo iskustvo. Mnoge od njih od samog početka nastojimo naučiti šta znači raditi, kaže David Tipton.

Studentima se na početku daje određena vrsta posla, kao što je održavanje kampusa, ili prodaja na šalterima u studentskom centru. Oni nakon toga mogu birati posao od preko 100 različitih pozicija, među kojima su i specijalne vještine, kao rezbarenje u drvetu ili pletenje. Berea je jedan od samo sedam takozvanih radnih koledža u Americi, ali i to bi se moglo izmijeniti. Gospodin Tipton kaže da sve više škola pokazuje interes u jedinstven, cjelovit pristup kojeg koledž Berea ima prema obrazovanju.

Kada govorite o obrazovanju cijele osobe, onda govorite o obrazovanju glave, što je akademski pristup, ruku, što je rad, i srca, što je duhovni elemenat pojedinca, kaže gospodin Tipton.

Jane Tonella kaže da njeni radni sati unose balans u život. Ona tkanje smatra prijatnom pauzom u studiju medicine.

Veoma sam sretna što imam balans između naučne i kreativne strane. I moj posao je pravi predah kada ne moram toliko naporno razmišljati, kaže ona.

Američke institucije višeg obrazovanja mogu imati koristi od primjera Berea. Nedavna studija koju je proveo prestižni univerzitet Georgetown navodi da američki koledži ne rade dobar posao kada je u pitanju podučavanje studenata praktičnim radnim vještinama koje će biznisi zahtijevati u budućnosti.

XS
SM
MD
LG