Linkovi

Beograd: Policija spriječila demonstrante da upadnu u Predsjedništvo Srbije


Protest pred Predsjedništvom Srbije u Beogradu (Foto: RSE)
Protest pred Predsjedništvom Srbije u Beogradu (Foto: RSE)

Nekoliko desetina učesnika protesta desničarskih organizacija suprotstavljenih državnoj politici u vezi sa Kosovom probilo je ogradu pred sjedištem Predsjedništva Srbije.

BEOGRAD - Tvrdili su da, u sjedištu Predsjedništva, žele lično da predaju zahtjeve predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U tome ih je spriječila policija u opremi za razbijanje demonstracija i pomjerila sa stepeništa zdanja Predsedništva.

Dio njih ostao je u ograđenom prostoru pred zgradom koja se nalazi u centru grada.

Okupljanje pod nazivom "Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta" organizovale su „Narodne patrole“ – desničarka organizacija povezana sa ruskom plaćeničkom paravojnom formacijom Wagner.

Mi smo potomci onih koji nisu prodali veru za večeru, tako da niko ko je u Srpskoj naprednoj stranci ne može da se zove Srbinom”, poručio je tokom skupa Damjan Knežević - vođa te “Narodnih patrola”.

Od Rusije je zatraženo, kako navode, da uloži veto na ulazak Kosova u Ujedinjene nacije trajanju od mjesec dana kako bi, kako je naveo, mogli da sruše Aleksandra Vučića.

Organizatori protesta traže od vlasti Srbije da prekinu dijalog sa Kosovom i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više ne učestvuje u njemu.

Ranije tokom dana policajci i pripadnici Bezbjednosno informativne agencije zaustavili su u Sremskoj Kamenici automobil „citroen“ kojim je upravlјao D. B. (1987), a na suvozačevom mjestu je sedela J. Š. (1992) i u kojem su pronašli oružje karabin, saopštio je MUP.

Prilikom kontrole i pregleda lica u vozilu je ispod zadnjeg sjedišta pronađen karabin, sa postavlјenim optičkim nišanom i više komada municije, navodi se u saopštenju.

Kako se sumnja, navedena lica su krenula za Beograd na javno okuplјanje ispred zgrade Predsjedništva zakazano za 18 časova.

Mediji prenose da je uhapšen Dejan Boboček iz Bačke Palanke, pripadnik "Narodnih patrola", koje organizuju skup protiv izdaje Kosova ispred Predsjedništva Srbije u sredu uveče.

MUP je saopštio da su osumnjičeni privedeni, a da se istraga nastavlja.

XS
SM
MD
LG