Linkovi

Beograd: Novinarska udruženja osudila napade na novinare tokom izvještavanja sa protesta


Napad na novinara TV N1 Mladena Savatovića prilikom izvještavanja sa protesta u Beogradu. (foto: N1)
Napad na novinara TV N1 Mladena Savatovića prilikom izvještavanja sa protesta u Beogradu. (foto: N1)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je u utorak napad na novinara televizije N1 Mladena Savatovića u ponedjeljak uveče tokom izvještavanja uživo i izrazilo zabrinutost jer pripadnici policije nisu reagovali iako su bili u blizini događaja.

Novinar televizije N1 Mladen Savatović napadnut je za vrijeme direktnog uključenja u program. Kako kaže, nepoznati muškarac ga je ometao i dobacivao mu, da bi zatim i fizički nasrnuo na njega.

On kaže da je na licu mjesta bilo nekoliko pripadnika policije u civilu, ali da oni nisu reagovali i preduzeli radnje u obezbjeđivanju mjesta i istraživanju slučaja. Kako navodi, pozvao je policiju koja se pojavila desetak minuta poslije incidenta, ali je napadač u međuvremnu pobjegao.

Policija je sačinila bilješku i uputila novinara da sutradan ode u policijsku stanicu kako bi prijavio napad, saopštio je NUNS i istakao da su policajci koji su bili na licu mjesta morali da zaštite novinara i zadrže napadača do dolaska patrole koja bi dalje postupala po prijavi.

Osoba koja je napala Savatovića prethodni dan na protestu opozicije snimljena je kako uništava automobil, te se, navodi NUNS, postavlja pitanje kako već nije identifikovana i protiv nje preduzete dalje radnje zbog sumnji u izvršenje krivičnih djela.

Udruženje je pozvalo nadležne organe da ispune dužnosti koje su prihvatile i da u slučajevima napada na novinare reaguju što hitnije, uz zahtjev da napadač na Savatović bude što prije identifikovan i procesuiran.

Ranije u utorak reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS). To udruženje osudilo je prijetnje, fizičke i verbalne napade na novinare i medijske radnike koji su se dogodili za vrijeme protesta održanih prethodnih dana u Beogradu i pozvalo policiju i tužilaštvo da ispitaju sve okolnosti tih događaja.

U saopštenju UNS je apelovao na sve učesnike protesta - policiju, organizatore skupa i građane da novinare ne ometaju u radu, uz podsjećanje da je novinare u obavljanju posla u nedjelju i ponedjeljak ometala policija, ali i učesnici skupa.

U toku prenosa uživo, u nedjelju je policija napala ekipu televizije Al Jazeera. Kako je rekla novinarka te televizije Jelena Glušac, jedan policajac je uhvatio snimatelja za vrat i udaljio ga kako ne bi snimio hapšenje demonstranata.

Novinara portala Nova.rs Andriju Lazarevića iste večeri policajac je udario pendrekom po ruci, a fotoreporteru Bete je policajac pokušao da otme kameru iz ruku.

Reagujući i na napad na novinara N1 Savatovića, udruženje je podsjetilo da je neophodno omogućiti slobodno izvještavanje o svim događajima, posebno u kriznim situacijama kada je neophodno da do javnosti stižu tačne informacije o zahtjevima i nezadovoljstvu građana.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je napad na novinara N1, rekavši da kada to rade novinarima Informera niko ne reaguje, već svi šute.

"Novinar je s pravom rekao da će pozvati policiju - i oni znaju da moraju da se oslone na policiju i pravdu i svoju državu iako tu državu po zadatku moraju da pljuju", poručio je Vučić.

U izvještaju su korišteni materijali agencije Fonet.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG