Linkovi

BENNETT: Novinarima mora biti dozvoljeno da obavljaju svoj posao bez straha


Amanda Bennett
Amanda Bennett

Povodom nestanka saudijskog novinara iz SAD, javno se oglasila direktorica Glasa Amerike Amanda Benett.

"Nestanak i potencijalno ubistvo saudijskog novinara iz SAD-a Jamala Khashoggija u Istanbulu prije nedelju dana je ozbiljno podsjećanje na ozbiljne prijetnje s kojima se novinari suočavaju u svijetu. VOA i svi mi u Američkoj agenciji za globalne medije vjerujemo da je sloboda štampe ključna za demokratiju i dobro upravljanje i da novinarima mora biti dozvoljeno da obavljaju svoj posao bez straha od zastrašivanja ili uznemiravanja.

Ako su izvještaji turske vlade o ubistvu ili otmici Khashogijaa istiniti, to predstavlja novi nivo u sve većoj prijetnji širom svijeta. Ovo ozbiljno ugrožava misiju svih nas da izvještavamo istinu i povećava rizik za sve novinare koji rade širom svijeta, uključujući one u USAGM mrežama - Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty, Bliskoistočna radio-difuzna mreža i Kuba Broadcasting i Radio Slobodna Azija.

Pozivamo sve vlade da učine više da podrže ove ključne vrijednosti i snažno i adekvatno reaguju na ovu tešku situaciju koja uključuje novinara iz SAD i dva američka saveznika.", stoji u javnom reakciji.

Bennet je zaštitu novinara zatražila i pismom nadležnoj američkoj instituciji.

XS
SM
MD
LG