Linkovi

Republikanski senatori kritiziraju Susan Rice nakon susreta


پاکستان کے تاریخی شہر لاہور کی سڑک کا ایک منظر۔
Troje američkih senatora i dalje izražavaju zabrinutost zbog izjave američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima, Susan Rice, o septembarskom napadu na američki konzulat u Benghaziju.

Republikanci John McCain, iz Arizone, Lindsey Graham, iz Južne Karoline, te Kelly Ayotte, iz savezne države New Hampshire, susreli su se, u utorak, iza zatvorenih vrata, sa Susan Rice, mogućom kandidatkinjom za mjesto nove državne tajnice.

McCain je susret nazvao “otvorenim i srdačnim”, ali dodao da još uvijek ostaju mnoga pitanja:

John McCain: “Mnogi nas odgovori koje smo dobili duboko zabrinjavaju, a zabrinjava nas i to da neke odgovore nismo dobili, a tiču se obilja dokaza o planiranom napadu na konzulat, u kojemu su poginula četvorica hrabrih Amerikanaca, je li ambasadorica Rice bila pripremljena i dovoljno informirana da američkom narodu da precizan opis događaja?”

Ambasadorica Rice, kažu zakonodavci, svjesno je američkoj javnosti dala krive informacije o napadu u Benghaziju, 11. septembra, u kojemu je poginuo američki ambasador u Libiji, Cristopher Stevens, i trojica drugih Amerikanaca. Rice je svoje komentare dala u nekoliko televizijskih programa.

Lindsay Graham: “Ukratko, sada sam još više zabrinut nego prije, zbog njezinog objašnjenja datog 16. septembra, nije odražavao stvarnost, gledajući unatrag – bio je potpuno kriv.”

Bijela kuća odbacuje napade na Susan Rice kao čistu politiku.

Glasnogovornik Jay Carney: “Fokusiranje na komentare date u nedjeljnim televizijskim programima, neki će reći i opsjednutost njima, meni se čini, a i mnogim drugima, da nije potrebno, da je čisto pretjerivanje.”

Drugi medijski izvještaji prenose da detalji oko eventualne uključenosti al-Qaide nisu spomenuti u izvještajima CIA-e.

U izjavi koju je dala nakon susreta u utorak, Susan Rice je rekla da njezina namjera u TV-nastupima 16. septembra nije bila obmanuti američki narod. Informacije o demonstracijama, dodala je, dobivene od obavještajne zajednice, bile su netočne.

Tokom tjedna, Susan Rice će, u nastojanju da pridobije podršku Kongresa, za njezino moguće imenovanje na mjesto državne tajnice, održati susrete iza zatvorenih vrata i s drugim zakonodavcima.

Bude li je predsjednik Obama imenovao, njezina će nominacija morati biti potvrđena od strane Senata.
XS
SM
MD
LG