Linkovi

Republikanski senatori kritiziraju Susan Rice nakon susreta


پاکستان کے تاریخی شہر لاہور کی سڑک کا ایک منظر۔
پاکستان کے تاریخی شہر لاہور کی سڑک کا ایک منظر۔
Troje američkih senatora i dalje izražavaju zabrinutost zbog izjave američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima, Susan Rice, o septembarskom napadu na američki konzulat u Benghaziju.

Republikanci John McCain, iz Arizone, Lindsey Graham, iz Južne Karoline, te Kelly Ayotte, iz savezne države New Hampshire, susreli su se, u utorak, iza zatvorenih vrata, sa Susan Rice, mogućom kandidatkinjom za mjesto nove državne tajnice.

McCain je susret nazvao “otvorenim i srdačnim”, ali dodao da još uvijek ostaju mnoga pitanja:

John McCain: “Mnogi nas odgovori koje smo dobili duboko zabrinjavaju, a zabrinjava nas i to da neke odgovore nismo dobili, a tiču se obilja dokaza o planiranom napadu na konzulat, u kojemu su poginula četvorica hrabrih Amerikanaca, je li ambasadorica Rice bila pripremljena i dovoljno informirana da američkom narodu da precizan opis događaja?”

Ambasadorica Rice, kažu zakonodavci, svjesno je američkoj javnosti dala krive informacije o napadu u Benghaziju, 11. septembra, u kojemu je poginuo američki ambasador u Libiji, Cristopher Stevens, i trojica drugih Amerikanaca. Rice je svoje komentare dala u nekoliko televizijskih programa.

Lindsay Graham: “Ukratko, sada sam još više zabrinut nego prije, zbog njezinog objašnjenja datog 16. septembra, nije odražavao stvarnost, gledajući unatrag – bio je potpuno kriv.”

Bijela kuća odbacuje napade na Susan Rice kao čistu politiku.

Glasnogovornik Jay Carney: “Fokusiranje na komentare date u nedjeljnim televizijskim programima, neki će reći i opsjednutost njima, meni se čini, a i mnogim drugima, da nije potrebno, da je čisto pretjerivanje.”

Drugi medijski izvještaji prenose da detalji oko eventualne uključenosti al-Qaide nisu spomenuti u izvještajima CIA-e.

U izjavi koju je dala nakon susreta u utorak, Susan Rice je rekla da njezina namjera u TV-nastupima 16. septembra nije bila obmanuti američki narod. Informacije o demonstracijama, dodala je, dobivene od obavještajne zajednice, bile su netočne.

Tokom tjedna, Susan Rice će, u nastojanju da pridobije podršku Kongresa, za njezino moguće imenovanje na mjesto državne tajnice, održati susrete iza zatvorenih vrata i s drugim zakonodavcima.

Bude li je predsjednik Obama imenovao, njezina će nominacija morati biti potvrđena od strane Senata.
XS
SM
MD
LG