Linkovi

Zabrana prodaje avionskih karata na relaciji SAD-Bjelorusija


Arhiv - Prijava za letove bjeloruske aviokompanije Belavija na moskovskom aerodromu Domodedovo (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
Arhiv - Prijava za letove bjeloruske aviokompanije Belavija na moskovskom aerodromu Domodedovo (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

Američki Sekretarijat za saobraćaj objavio je zabranu prodaje karata za avionske letove na relaciji Sjedinjenih Država i Bjelorusije, pošto je u toj zemlji prisilno prizemljena letjelica kompanije Ryanair i potom u Minsku priveden novinar Roman Protaševič.

Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da je State Department utvrdio da je zabrana putovanja između SAD-a i Bjelorusije u spoljnopolitičkom interesu Washingtina usljed prisilnog prizemljenja leta kompanije Ryanair.

Ukazano je da se naredba odnosi i letove sa presjedanjem koji podrazumijevaju korištenje usluga više aviokompanija tokom putovanja.

Ta odluka, koju su američke vlasti razmatrale nekoliko nedjelja, prevashodno je simbolična jer se mali broj karata kupuje za relaciju između SAD-a i Bjelorusije.

Ne odnosi se, međutim, na prevoznike tereta poput UPS-a ili Fedexa koji lete nad teritorijom Bjelorusije.

Inače, kompanija United Airlines koja putnike prevozi do Indije, leti u blizini vazdušnog prostora Bjelorusije.

Niti jedna druga kompanija ne koristi se vazdušnim prostorom te zemlje.

Inače, Sjedinjene Države su u junu uvele sankcije za više 16 pojedinaca i pet entiteta iz Bjelorusije čime su se pridružile Velikoj Britaniji, Kanadi i Evropskoj uniji u primjeni pritiska na režim Aleksandra Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava i erozije demokratije - uključujući i prinudno preusmjeravanje komercijalnog leta Ryanair i hapšenje novinara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG