Linkovi

Bijela kuća bijesna zbog blokade Trumpove uredbe o zabrani ulaska putnika iz nekoliko zemalja


Putnici stižu na Međunarodni aerodrom u Washinhtonu
Putnici stižu na Međunarodni aerodrom u Washinhtonu

Bijela kuća je gnjevno je reagovala na odluku federalnog sudije da blokira najnoviju uredbu predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u Ameriku putnicima iz nekoliko zemalja, a koja je u srijedu trebalo da stupi na snagu.

Bijela kuća je saopštila da je odluka suda „opasno pogrešna“ i da podriva predsjednikove napore da zaštiti američke građane. Odgovor Bijele kuće stigao je ubrzo pošto je sudija sa Havaja zaključio da Trumpova uredba „jasno diskriminiše ljude na osnovu nacionalnosti“.

Radi se o državama Iran, Libija, Somalija, Sirija, Jemen i Čad. Odluka o blokiranju uredbe ne odnosi se na restrikcije za državljane Sjeverne Koreje i Venecuele.

Sudija u Marylandu se pridružio kolegi sa Havaja, navodeći da su riječi samog predsjednika dovele do odluke da se zabrana blokira.

U međuvremenu, sekretar za pravosuđe Jeff Sessions izjavio je tokom svjedočenja u Kongresu da postoji „erozija poštovanja vladavine prava” u zemlji. On je naveo da se suviše često dešava da se primjena zakona zamijeni sprovođenjem političkih ciljeva.

Sessions je napao nekoliko velikih gradova, zbog odbijanja da sarađuju sa federalnim vlastima u identifikaciji ilegalniih imigranata, koji su bili privedeni pod sumnjom da su počinili krivično djelo.

On je pozvao te gradove i okruge da okončaju „bezakonje” i prestanu da puštaju kriminalce, ilegalne imigrante, nazad na ulice gdje će, kako je rekao „dalje napadati njihove zajednice”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG