Linkovi

U terorističkom napadu u Beču povrijeđena državljanka BiH


Police officers are seen after exchanges of gunfire in Vienna, Austria November 3, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger
Police officers are seen after exchanges of gunfire in Vienna, Austria November 3, 2020. REUTERS/Leonhard Foeger

U terorističkom napadu koji se u ponedjeljak uvečer (2.novembra) dogodio u Beču povrijeđena je državljanka Bosne i Hercegovine (BiH), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bosanskohercegovački ambasador u Austriji Kemal Kozarić.

"S obzirom da su se pojavile vijsti da među žrtvama napada ima i državljana iz zemalja Zapadnog Balkana, mi smo kao ambasada poslali zvaničan upit policijdskim institucijama Republike Austrije i dobili smo zvaničan odgovor da se, nažalost, među povrijeđenima nalazi Elma Musić koja je bosanskohercegovački državljanin”, kazao je Kozarić za RSE.

Povrijeđena državljanka BiH je rođena 1991. godine, a smještena je na klinici AKH, koja je, kako kaže Kozarić, najveća državna bolnica u Beču.

Nakon što se ustanovi stepen povreda, Kozarić je najavio kako će stupiti u kontakt s povrijeđenom državljankom BiH, te ponuditi svaku vrstu pomoći koja je moguća.

Napadi su se dogodili uvečer 2. novembra u centru glavnog grada Austrije, Beča.

Napade je izveo 20- godišnjak koji je imao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije, što je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer u utorak, 3. novembra, nakon što je napadača nazvao "teroristom".

Nehammer je rekao austrijskoj novinskoj agenciji APA da je napadač, koga je imenovao kao Kujtima Fejzulu, ranije osuđen na 22 mjeseca zatvora prema zakonu o članstvu u terorističkim organizacijama jer je pokušao putovati u Siriju kako bi se pridružio militantnoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Odobreno mu je prijevremeno puštanje u decembru prema zakonu o maloljetnicima, rekao je Nehammer za APA.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG