Linkovi

Ljubiša Beara preminuo u njemačkom zatvoru


"Shukronalik kuni" uchun Prezident Donald Trampning bayram dasturxoniga atalgan kurkalar poytaxt Vashingtondagi mehmonxonalaridan birida. AQSh
"Shukronalik kuni" uchun Prezident Donald Trampning bayram dasturxoniga atalgan kurkalar poytaxt Vashingtondagi mehmonxonalaridan birida. AQSh

Ljubiša Beara (78), koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, preminuo je u njemačkom zatvoru.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (RS) Milomir Savčić je potvrdio medijima da je Beara preminuo, navodeći da mu je to saopćila Bearina porodica, dok zvanične potvrde iz Haškog suda još nema.

Bearu, nekadašnjeg pukovnika i načelnika za bezbjednost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), Haški sud je osudio za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno oko osam hiljada muškaraca iz Srebrenice.

Beari se sudilo zajedno sa Vujadinom Popovićem, Dragom Nikolićem, Radivojem Miletićem, Vinkom Pandurevićem, Ljubomirom Borovčaninom i Milanom Gverom, nekadašnjim visoko pozioniranim ljudima u VRS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Beara i Popović su osuđeni na doživotne kazne zatvora, a ostali na kazne u rasponu od pet do 35 godina zatvora.

Gvero je umro 2013. godine, a Nikolić dvije godine kasnije. Obojica su preminula nakon što su pušteni na prijevremenu slobodu.

Suđenje je počelo 2006. godine, a pravosnažna presuda je izrečena 2015. godine.

XS
SM
MD
LG