Linkovi

Intenzivira se borba za kontrolu nad Kongresom


Intenzivira se borba za kontrolu nad Kongresom
Intenzivira se borba za kontrolu nad Kongresom

Najnovije ankete pokazuju da demokrati, možda, smanjuju prednost koju su do nedavno imali republikanci, u izbornoj utrci za kontrolu nad američkim Kongresom, a uoči izbora 2. studenog

Najnovije ankete pokazuju da demokrati, možda, smanjuju prednost koju su do nedavno imali republikanci, u izbornoj utrci za kontrolu nad američkim Kongresom, a uoči izbora 2. studenog.

Posljednja anketa koju su proveli list Washington Post i televizijska mreža ABC pokazuje da republikanci imaju prednost nad demokratima u odnosu 49 naprama 43 posto. Druge ankete pokazuju da su obje stranke sada praktički izjednačene. Još prije samo mjesec dana demokrati su zaostajali i do deset posto. Ovo poboljšanje ukazuje na to da demokrati postižu određene uspjehe u motiviranju svojih najodanijih glasača, da izađu na izbore.

Neizvjesno izborno natjecanje možda se može pripisati i pojačanim nastojanjima predsjednika Obame da motivira pristaše - posebice mlađe glasače i manjine -koji su na predsjedničkim izborima prije dvije izišli na izbore u velikom broju i glasovali za njega. "Sad nije vrijeme da se bude malodušan. Sad nije trenutak da se odustaje. Mi se ne predajemo. Ne smijete zaboraviti da je ova zemlja u prošlosti bila u puno težim situacijama i mi smo iz njih izišli snažniji. Bila je u ratu, u mnogo većoj ekonomskoj krizi, prošla kroz velike bitke za jednakost i građanska prava… Amerikanci se nikad nisu predavali".

Postoje također znaci da se Demokratska stranka "vraća" i po novčanim donacijama za izbornu kampanju. Prošli mjesec demokrati su od donatora dobili 16 milijuna dolara za svoje kandidate u oba doma Kongresa. Izbori 2. Studenog vrlo su važni predsjedniku Obami. Ako demokrati izgube kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa, republikanci će usporiti ili blokirati veći dio njegovih zakonodavnih inicijativa.

Tom DeFrank je dugogodišnji politički analitičar koji piše za list New York Daily News. "U biti Obama je poručio demokratskim biračima, 'Ako niste zadovoljni sadašnjom situacijom, pričekajte da vidite što će biti kad ćete imati republikanski Kongres u siječnju'. I mislim da je ta poruka imala izvjestan učinak. Pitanje glasi: hoće li to zadržati Zastupnički dom pod demokratskom kontrolom? U ovom trenutku mislim da postoje dobri izgledi da republikanci preuzmu Zastupnički dom".

Republikanci pak ukazuju na ankete koje pokazuju da njihova stranka ima odlučnu prednost kad je u pitanju entuzijazam uoči izbora. Nova Gallupova anketa pokazuje da polovica ispitanih republikanaca pred izbore osjeća velik entuzijazam, dok se tako osjeća samo jedna trećina demokrata. Ankete već mjesecima pokazuju da većina Amerikanaca želi promjene u Washingtonu te da će zbog toga glasati protiv demokrata koji imaju većinu u oba doma Kongresa, a 'drže' i Bijelu kuću.

Republikanac iz Kalifornije Kevin McCarthy kaže da predizborni program njegove stranke, nazvan Obećanje Americi, najavljuje niže poreze i smanjenje državne potrošnje. "Ovdje smo danas da građanima poručimo – slušamo što mislite i čuli smo vas. Čuli smo vas jasno i glasno".

Republikanci trebaju osvojiti 39 mjesta u Zastupničkom domu da ponovno preuzmu kontrolu nad ovim domom Kongresa koji ima 435 mjesta. Da bi osvojili većinu u Senatu, treba im deset novih mjesta. Glasuje se za svih 435 mjesta u Zastupničkom domu i 37 u Senatu, kao i za guvernere 37 saveznih država.

XS
SM
MD
LG