Linkovi

Almir Čehajić Batko predat u nadležnost sarajevskog tužilaštva


Almir Čehajić Batko
Almir Čehajić Batko

Almir Čehajić Batko, predat je u srijedu u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), nakon hapšenja u akciji „Network”, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. 

„Nakon kriminalističke obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) osumnjičeni je predat u nadležnost Tužilastva KS. Bit će zadržan 24 sata i nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica odlučit će o daljnjim mjerama”, rekla je Bavčić za RSE.

Tuzilaštvo KS Čehajića tereti, kako je rečeno za RSE, da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona maraka.

„Inače, pod istragom je još jedna osoba, koja je trenutno nedostupna organima gonjena”, dodala je Bavčić.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su u srijedu još jednu osobu, inicijala D.G., u okviru akcije „Network”, potvrdio je za RSE portparol SIPA-e Luka Miladinović.

„Lice je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, rekao je Miladinović za RSE.

U akciji kodnog naziva „Network” koja je 20. oktobra provedena pod nadzorom Tužilaštva KS izvršeni su pretresi na četiri lokacija i izuzeta određena dokumentacija, te kako je istakla glasnogovornica Tužilštva KS, ona će poslužiti u daljnjem krivičnom postupku.

Advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa Almira Čehajića Batka, je nakon privođenja u SIPA-i za RSE rekao da je Čehajića prijavilo „sedam nezadovoljnih ljudi koji žele da im se vrati novac koji su dali za transplantaciju, ali da je taj novac trenutno upotrijebljen za druge bolesnike”.

Mehmedbašić navodi kako tog novca sada nema, ali kaže da te osobe nisu na redu za operacije.

„E sada je tu taj procijep što je on uplaćivao pare za druge pacijente, dok su ovi na čekanju. I oni su tražili sad povrat i zbog toga je Batko pritvoren. On nije zaradio nikakav novac“, kaže Mehmedbašić i dodaje kako je Čehajić medijska ličnost i da se „ovo dobro zakuhalo i zapetljalo”.

Almir Čehajić Batko je poznati bh. televizijski i radijski voditelj, glumac amater i humanitarni radnik iz Sarajeva.

Čehajić je osnivač i direktor Nevladine organizacije “Otvorena mreža” koja se bavi humanitarnim radom, a osnovano je s ciljem kako bi se pomoglo porodicama oboljelih i da skupe neophodan novac za liječenje.

„Od svog osnivanja, 'Otvorena mreža' se pozicionirala u bh. društvu i državi kao vodeći faktor u pružanju podrške i pomoći oboljelim građanima BiH”, navodi se između ostalog na njihovoj službenoj web stranici , uz podatak da je ova mreža „uspjela je da spasi preko 560 života građana BiH od kojih su odustale odgovorne državne i društvene strukture”.

O Almiru Čehajiću Batku, koji je inače stomatolog po struci, je 2013. godine režiser Pjer Žalica, snimio dokumentarni film „Rob” u kojem Batko govori o teškom periodu svog života, bolesti preminule kćerke i o tome kako je upao u ralje lihvara i kamatara.

XS
SM
MD
LG