Linkovi

SAD: Orkestar koji oduševljava


batala
batala

Batala je prvi i za sada jedini orkestar na sjevernoameričkom kontinetu čije su članice, njih osamdeset, djevojke i žene.

Vašingtonski bubnjarski orkestar Batala je specifičan po mnogo čemu - po broju te vrste instrumenata, po izboru ritmova, po sastavu tog orkestra.... Izvedbe tog orkesta plijene pažnju i izazivaju oduševljenje svih onih koji se nađu u blizini i sastavni su dio umjetničkog programa Cherry Blossoma, višednevnog festivala trešnjevog cvata, ovdje u Washingtonu već nekoliko godina. Orkestar je osnovan prije osam godina kao jedan od segmenata međunarodnog muzičkog projekta, a osnovna inspiracija je brazilska samba koja vuče korijene iz tradicionalnih afričkih ritmova. Batala je prvi i za sada jedini orkestar na sjevernoameričkom kontinetu čije su članice, njih osamdeset, djevojke i žene.

Mizička direktorica Alison Roden o ključnom motivu formiranja tog orkestra kaže:

"Djevojčice, dok odrastaju, malo ko podstiče da se posvete bubnjevima. Upućuju ih na druge instrumente. Ovo je naš pokušaj da to promijenimo."

Članice orkestra su volonterke, različitog etničkog porijekla i iz svih društvenih slojeva. Muzičko iskustvo nije obavezno. Jedini uvjet je da su starije od 21 godinu i voljne posvetiti se članstvu u orkestru.

"Vježbamo oko pet sati svake subote. Učestalije probe održavamo pred nastupe" - dodaje Alison Roden.

Batala je amaterski, neprofitni orkestar. Njegovi nastupi su dio programa brojnih vašingtonskih manifestacija, festivala, parada. Nedavno, u vrijeme održavanja maratonske trke, članice orkestra svirale su gotovo tri sata bez veće pauze:

„Volim muziku, volim ovu vrstu energeije, volim ples, osjećam da i drugi to vole...." - govori Vanessa Bauza, jedna od članica.

Članice orkestra Batala, kako mnoge od njih kažu, osim zadovoljstva koje ih ispunjava kada vide i osjete da publika uživa u ritmovima koje sviraju, imaju i drugu veliku radost - druženje i čvrsto prijateljstvo 80 duša, srodnih po mnogo čemu.

SAD: Orkestar koji oduševljava
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

XS
SM
MD
LG