Linkovi

Barr ostavkom završio kontroverzni mandat


FILE - Attorney General William Barr, left, and President Donald Trump in the Rose Garden of the White House, July 11, 2019, in Washington.
FILE - Attorney General William Barr, left, and President Donald Trump in the Rose Garden of the White House, July 11, 2019, in Washington.

Američki državni advokat William Barr iznenada je podnio ostavku ove sedmice, čime je okončan kontroverzni mandat tokom kojeg su mu republikanci pljeskali zbog obnavljanja vladavine zakona, dok se našao na osudi kritičara, jer se ponašao više poput ličnog advokata predsjednika Donalda Trumpa nego vrhovnog državnog zvaničnika za provođenje zakona.

Trump je Barrovu ostavku najavio u ponedjeljak na Twitteru – napisao je da će 70-godišnji državni advokat odstupiti 23. decembra, nešto manje od dvije godine nakon što ga je predsjednik izabrao da zamijeni njegovog prvog, svrgnutog državnog advokata Jeffa Sessionsa.

Kontroverza oko Barrovih 22 mjeseca na čelu Ministarstva pravosuđa, funkcije koju je obnašao drugi put, nastavljena je ove sedmice dok su republikanske pristalice i demokratski kritičari na Capitol Hillu reagovali na vijest o njegovoj ostavci.

Vođa senatske većine Mitch McConnell pohvalio je njegovu predanost vladavini zakona. U izjavi je napisao da se Barr "zalagao za jednostavan, ali očito kontroverzan prijedlog da bi federalna vlada zapravo trebala provoditi zakone na osnovu knjiga".

"Državni advokat Barr će drugi put napustiti Ministarstvo i vladavinu zakona u ovoj zemlji, jaču od one koju je zatekao", napisao je McConnell. Barr je ranije služio kao državni advokat u administraciji pokojnog predsjednika Georgea H. W. Busha početkom 1990-ih.

Međutim, demokrate, među kojima su mnogi ranije zatražili Barrovo povlačenje zbog navodnog nepoštovanja zakona, optužili su ga za politizaciju Ministarstva pravosuđa i izvršavanje predsjednikovih naloga.

"Koga god Joe Biden odabere za novog državnog advokata, imaće ogroman posao na popravljanju integriteta Ministarstva pravosuđa", rekao je Jerrold Nadler, demokratski predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma.

Očekuje se da izabrani predsjednik Biden tokom narednih dana objavi svog kandidata za državnog advokata, što će biti njegovo posljednje imenovanje za "Veliku četvorku".

Nakon što je Trump u decembru 2019. godine izabrao Barra za drugog državnog advokata, malo ko je mogao predvidjeti njegov kontroverzni mandat. Za razliku od Sessionsa, Barr nije bio političar. Kao visoko cijenjeni advokat i veteran ministarstva, očekivalo se da će štititi agenciju za provođenje zakona od političkog uplitanja i Trumpovih napada.

Paul Rosenzweig, bivši zvaničnik Ministarstva pravosuđa, koji je sada u Institutu R Street, rekao je da dijeli to prvobitno mišljenje o Barru.
"Mislio sam da će vratiti integritet Ministarstvu pravosuđa i kao mnogi drugi advokati duboko sam razočaran", rekao je Rosenzweig u intervjuu. "Ne znam da li sam ga pogrešno procijenio ili se promijenio."

Istraga Rusije

Barrov mandat je gotovo od samog početka dobio kontroverzni zaokret kad se pojavio kao jedan od najžešćih Trumpovih branilaca protiv, kako je on to nazvao, "lažne" istrage FBI-a zbog sumnjivih veza između Trumpove kampanje 2016. godine i Rusije.

U prvim sedmicama Barrovog mandata, specijalni istražni savjetnik za Rusiju Robert Mueller predao mu je svoj izvještaj u martu 2019. godine, a državni advokat brzo je poslao Kongresu kratki sažetak, te su kritičari tvrdili da je izobličio njegov sadržaj, te zaključio da Trump nije ometao pravdu. To je predsjedniku omogućilo da zatraži opravdanje. Barr je kasnije objavio malo redigovanu verziju cjelovitog izvještaja i energično porekao da je zakonodavce doveo u zabludu.

Tu kontroverza nije stala. U mjesecima koji su slijedili, Barr je osuđivan zbog sugestije da je Trumpova kampanja bila špijunirana i prisluškivanja tužitelja kako bi se ispitala ruska istraga. Zatim se našao na udaru kritika zbog miješanja u procesuiranje dvojice Trumpovih saradnika koje je Mueller optužio - Rogera Stonea i Michaela Flynna - a u junu je naredio federalnim agentima da rastjeraju demonstrante izvan Bijele kuće kako bi Trump mogao hodati preko ulice za fotografisanje.

Rosenzweig je rekao da su Barrovi napori zalaganja za Trumpa potkopali tradiciju nezavisnosti Ministarstva pravosuđa nakon Watergatea i demoralizovali agencijski rang. U februaru 2020. godine, nakon što je Barr odbacio preporuku tužitelja o dugotrajnoj kazni za Stonea, više od 1.000 bivših dužnosnika Ministarstva pravosuđa zatražilo je njegovu ostavku.

"Narodno Ministarstvo pravosuđa"

Da bi se vratilo povjerenje u Ministarstvo pravosuđa, potrebano je vratiti "priručnik proteklih pola vijeka", napisao je u ponedjeljak Donald Ayer, republikanac i bivši zamjenik državnog advokata, u svom komentaru u USA Today.

"Neposredni zadatak Bidenove administracije je postavljanje na teren Ministarstva pravosuđa koje može ukazati povjerenje javnosti, jer to očito zaslužuje", napisao je Ayer.

Biden je rekao da upravo to planira učiniti. U intervjuu za CNN, 2. decembra, Biden je rekao da će Ministarstvo pravosuđa pod njegovim nadzorom biti nezavisno.

"Neću im reći što moraju da rade, a što ne moraju", rekao je Biden. "Neću reći, 'procesuirajte A, B ili C', neću im to govoriti. To nije ta uloga, to nije moje Ministarstvo pravosuđa, to je narodno Ministarstvo pravosuđa."

Biden je rekao da će njegov imenovani za državnog advokata "imati nezavisnu mogućnost odlučivanja ko će biti procesuiran, a ko ne".

Vodeći kandidati za najvišu poziciju u Ministarstvu pravosuđa navodno uključuju odlazećeg demokratskog senatora i dugogodišnjeg Bidenovog prijatelja Douga Jonesa.

Rosenzweig je rekao da će budući državni advokat imati dosta posla. "Mora obnoviti kulturu, pregledati ono što se prethodno dešavalo, promijeniti procedure i uvesti pravila koja otežavaju, na primjer, politička uplitanja", rekao je Rosenzweig. "To nije lak zadatak."

Barrova podrška

Barrovi branitelji kažu da se državni advokat založio za nezavisnost ministarstva. Barr je u februaru tokom intervjua za ABC News rekao da "neće biti maltretitan niti pod uticajem bilo koga... bilo da se radi o Kongresu, uredništvu novina ili predsjedniku." U maju, kad su Trump i republikanci napali direktora FBI-a Christophera Wraya zbog ruske istrage, Barr je izrazio povjerenje u Wraya.

"Zauzeo se za Chrisa Wraya i rekao da misli da Chris Wray radi dobar posao", rekao je John Malcolm, bivši federalni tužitelj, sada potpredsjednik Instituta za ustavnu vladu pri Heritage Fondaciji. "Mislim da je Bill Barr bio nezavisan glas."

Uoči izbora 3. novembra, Barr je držao Ministarstvo pravosuđa izvan političke kampanje, sprječavajući da istraga o porezima Huntera Bidena postane javna i opirući se pritiscima Trumpa da objavi izvještaj o nalazima specijalnog tužitelja Johna Durhama, rekao je Malcolm. Potom je 1. decembra, suprotstavljajući se Trumpu, Barr u intervjuu za Associated Press rekao da nije pronašao dokaze o široko rasprostranjenoj prevari na izborima.

XS
SM
MD
LG