Linkovi

"Barbie" u ruskim kinima od 9. septembra


"Barbie", blockbuster film koji je zahvatio svijet, trebao bi se premijerno prikazati u ruskim kinima od 9. septembra kao dio aranžmana prije prikazivanja kojim se izbjegava kršenje lokalnog zakona o autorskim pravima, objavio je kanal Mash Telegram.

Bioskopi u Moskvi već su počeli s prodajom karata za "Barbie" po šemi prije prikazivanja, piše telegram kanal Mash. Ulaznice su zapravo u prodaji za kratki film "Flora X", a ispred njega će biti projekcija "Barbie".

Po toj šemi u Rusiji su prikazani film "Avatar: Put vode", "Batman" i deseta epizoda projekta "Brzi i žestoki" bez dozvole za iznajmljivanje.

Očekuje se da će prema šemi "pre-show service" ruski gledaoci vidjeti i "Oppenheimera" Christophera Nolana - glavnog rivala "Barbie" na svjetskim kino blagajnama.

Zvanično, hollywoodski filmovi se ne prikazuju u ruskim bioskopima, jer su se glavni holivudski studiji - Warner Bros., Universal, Paramount, Disney i Sony - povukli iz Rusije kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Sada najveći lanci kina prikazuju hollywoodske filmove zapravo pod zemljom. Za šest mjeseci ova praksa je postala toliko raširena da od januara 2023. industrijska publikacija "Bilten filmskog distributera" uzima u obzir projekcije kao što su blagajne hollywoodskih filmova, a ne one za koje se formalno prodaju karte.

Prema Biltenu, "Avatar: Put vode", koji se prikazivao pod zemljom u bioskopima, mogao bi donijeti najmanje 2,4 milijarde rubalja na rusku blagajnu. Treći dio filma "Čuvari galaksije" mogao bi prikupiti 59,3 miliona, a deseti "Brzi i žestoki" - 87 miliona.

Od početka rata u Rusiji zatvoreno je 41% bioskopskih sala, a prihodi bioskopa su pali za više od 80%. Ruski poduzetnici tražili su od vlasti da daju subvencije za bioskope ili da dozvole prikazivanje piratskih filmova, ali su odbijeni.

XS
SM
MD
LG