Linkovi

Bankrot firme Solyndra neugodan za administraciju predsjednika Obame


Predsjednik Obama u posjetu firmi Solyndra u svibnju 2010.
Predsjednik Obama u posjetu firmi Solyndra u svibnju 2010.

Kongresnike je zanimalo zbog čega direktori ove firme – za svog posjeta Kongresu u srpnju ove godine – nisu najavili bankrot već su tvrdili da poslovanje ide po planu.

U američkom Kongresu održano je svjedočenje na kojem su na pitanja kongresnika odgovarali čelnici kalifornijske firme Solyndra koja je nedavno otišla u bankrot a 2009. primila je državna jamstva za zajam od 528 milijuna dolara.

Solyndra je proizvodila solarne panele.

Članovi Odbora Zastupničkog doma za energetiku željeli su znati zbog čega direktori ove firme – za svog posjeta Kongresu u srpnju ove godine – nisu najavili bankrot već su tvrdili da poslovanje ide po planu.

Početkom ovog mjeseca Solyndra je zatvorena a njezinih tisuću radnika dobilo je otkaz.

No, dvojica čelnika Solyndre odbili su odgovoriti na većinu pitanja kongresnika, koristeći se ustavnim pravom koje jamči da ispitanik može šutjeti – ukoliko bi mu njegove izjave kasnije mogle štetiti, za vrijeme istrage ili suđenja.

Slučaj je neugodan za administraciju predsjednika Obame, koja već godinama promiče alternativne izvore energije, a firmu Solyndra je u više navrata isticala kao primjer.

Jedan kongresnik je dobivanje zajma od pola milijarde dolara – uz pomoć Bijele kuće - nazvao 'čistom pljačkom'.

Kongresni odbor nastoji utvrditi kakve je točno veze imala firma Solyndra s administracijom predsjednika Obame.

XS
SM
MD
LG