Linkovi

Banjaluka: Počela vakcinacija starijih od 65 godina


Masovna vakcinacija u Banjaluci, 23. april 2021.
Masovna vakcinacija u Banjaluci, 23. april 2021.

U Banjaluci u petak, 23. aprila je počela vakcinacija građana starijih od 65 godina, bez prethodnog pozivanja i naručivanja za termin vakcinacije.

Odziv građana je veliki, a zabilježene su i gužve ispred hale banjalučkog velesajma.

U Banjaluci je 20. marta počela vakcinacija protiv korona virusa za stanovništvo starije od 65 godina. Radi se o imunizaciji prioritetne grupe građana iz Banjaluke.

Prema planu vakcinacije u Republici Srpskoj, prvo je počelo vakcinisanje prioritetnih grupa, među kojima su medicinski radnici, osobe u domovima za stare, te stariji od 65 godina.

Kada to bude okončano kreće vakcinacija osoba sa hroničnim oboljenjima, a odmah potom bi trebala da počne vakcinacija osoba na poslovima od javnog značaja, među kojima su prosvjetni radnici, policajci, šalterski radnici, ali i novinari.

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravlje ustupljenim Radiju Slobodna Evropa (RSE) prijavljeno je oko 25.000 osoba starijih od 65 godina za vakcinaciju.

Od ukupnog broja prijavljenih, do sada je vakcinisano oko 13.000 osoba koje pripadaju ovoj kategoriji stanovništva.

Do sada je, prema navodima Instituta, vakcinisano oko 26.000 građana RS među kojima su zdravstveni radnici, korisnici i radnici u staračkim domovima, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju i građani stariji od 65 godina.

RS je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

U Federaciji BiH trenutno je na raspologanju oko 50.000 doza vakcina raznih proizvođača.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je 362 novih slučajeva oboljelih od korona virusa. Preminulo je 39 osoba, a 1.401 osoba se oporavila.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG