Linkovi

Sutkinja osuđena na 10 mjeseci zatvora


Ilustracija
Ilustracija

Sutkinja Okružnog suda u Prijedoru Drena Marin proglašena je krivom što je kao postupajući sudija u predmetima protiv maloljetnih lica donosila rješenja kojima je svoju sestru Sandu Zubanović imenovala za branioca po službenoj dužnosti, te je osuđena na deset mjeseci zatvora i zabranu vršenja dužnosti sudije u periodu od dvije godine.

Kako je navedeno na ročištu za izricanje prvostepene presude, u ovaj period se ne ubraja vrijeme provedeno u zatvoru.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Blagoje Dragosavljević je u obrazloženju presude rekao da je Drena Marin kršenjem Zakona o krivičnom postupku donijela svojoj bliskoj srodnici imovinsku korist od 7825,90 KM.

Marin je u periodu od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine donijela 16 spornih rješenja, te je prema presudi počinila produženo krivično djelo povreda krivičnog zakona od strane sudija.

Dragosavljević je u obrazloženju naveo da kada sudija postavlja branioca po službenoj dužnosti, on već postupa u sudskom postupku, a ne izvan njega.

Kao otežavajuću okolnost Dragosavljević je kazao da je Drena Marin sudija sa dugogodišnjim iskustvom i da je krivično djelo učinila u dužem vremenskom periodu, dok su za olakšavajuće okolnosti uzete u obzir životna dob osuđene i njeno porodično stanje.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG