Linkovi

U Banjaluci konferencija u organizaciji ruskog fonda sankcionisanog od EU


U upravi Fonda za javnu diplomatiju "Aleksandar Gorčakov", sa sjedištem u Moskvi, koji je na listi sankcionisanih organizacija u Evropskoj uniji, od jula 2022. godine, je i ruski šef diplomatije Lavrov.
U upravi Fonda za javnu diplomatiju "Aleksandar Gorčakov", sa sjedištem u Moskvi, koji je na listi sankcionisanih organizacija u Evropskoj uniji, od jula 2022. godine, je i ruski šef diplomatije Lavrov.

U Banjaluci se održava konferencija koju je organizovao Fond blizak režimu Vladimira Putina, a u čijoj upravi sjedi i ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov.

Naziv konferencije je pod nazivom "Balkanski dijalog", u okviru koje će jedna od tema biti "ruski pogled" na Dejtonski sporazum.

Radi se o Fondu za javnu diplomatiju "Aleksandar Gorčakov", sa sjedištem u Moskvi, koji je na listi sankcionisanih organizacija u Evropskoj uniji, od jula 2022. godine.

Novinaru RSE nije dozovljeno praćenje događaja

Novinaru Radija Slobodna Evropa (RSE) nije dozvoljen ulaz na praćenje konferencije, uz obrazloženje da "nema akreditaciju".

Dekan fakulteta Predrag Ćeranić je rekao novinaru RSE da je pitao organizatora koji je bio u blizini da li može prisustvovati konferenciji, na šta je dobio negativan odgovor.

Na sajtu Radio-televizije Republike Srpske objavljen je 30. avgusta poziv za učešće na konferenciji u okviru kojeg se ne navodi da je potrebna akreditacija za medije.

Iz organizacionog tima konferencije su naveli da je za potrebe sudjelovanja potrebno popuniti upitnik i priložiti esej na ruskom ili engleskom jeziku posvećen jednoj od navedenih tema.

Šta se zna o organizatorima?

Fond za javnu diplomatiju Aleksandra Gorčakova osnovao je 2010. godine ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Iako se zvanično vodi kao "nevladina organizacija", Ministarstvo vanjskih poslova Rusije finansira rad Fonda, koji zauzvrat finansira think-tankove i druge manje organizacije.

Dobio je ime po Aleksandru Gorčakovu, ruskom ministru vanjskih poslova od 1856. do 1882. godine.

U obrazloženju sankcija EU, navodi se da je Fond odgovoran za aktivnu podršku i korist od Vlade Ruske Federacije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine.

Na zabranu djelovanja Fonda van Rusije pozvali su 2022. predstavnici ukrajinskog, bjeloruskog, češkog, slovačkog, litavskog, američkog, britanskog i antiputinovskog ruskog civilnog društva i akademske zajednice. Poziv je dijeljen na društvenim mrežama uz poruku "blokirajmo Putinove novčanike".

Vlada Ukrajine zatvorila je 2015. godine Kancelariju Fonda u Kijevu zbog protivdržavne propagande.

Ko su oligarsi i političari na čelu Fonda?

Na konferenciji je najavljen dolazak i predsjednika Fonda Leonida Dračevskog. Riječ je o diplomati, bivšem zamjeniku ruskog ministra vanjskih poslova (1998-1999).

Inače, u Upravi Fonda je i Konstantin Kosačev, ideolog ruske vanjske politike, bivši direktor Rossotrudničestva, državnog tijela odgovornog za oblikovanje pozitivnog imidža Rusije u inostranstvu.

Nekoliko ruskih oligarha je također u Upravi Fonda.

Sadašnji šef Rossotrudničestva Jevgenij Primakov, također, se navodi kao član u upravnom odboru Fonda.

U odboru je i Ališer Usmanov, metalski magnat, koji je na američkoj crnoj listi sankcionisanih osoba.

Usmanov je na crnu listu stavljen kao jedan od najbogatijih ruskih milijardera, s ogromnim učešćem u više sektora privrede Rusije, kao i na međunarodnom nivou.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG