Linkovi

Banja Luka: Prijave protiv demonstranata uključujući Dragičevića i poslanika u NSRS Stanivukovića


Bosnia-Herzegovina -- Davor Dragicevic, the father of murdered 21-year-old David, at the protest in Banja Luka (Banjaluka), September 20, 2018.
Bosnia-Herzegovina -- Davor Dragicevic, the father of murdered 21-year-old David, at the protest in Banja Luka (Banjaluka), September 20, 2018.

Protiv do sada identifikovanih dvadeset učesnika okupljanja čanova grupe „Pravda za Davida“, za koje je utvrđeno da su, 17. decembra, "postupali suprotno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru RS-a", nadležnom sudu je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, potvrđeno je danas iz Policijske uprave Banje Luke, piše Fena a objavljuje Radio Slobodna Evropa.

Nakon okupljanja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, 17.decembra, oni su nastavili skup na prostoru ispred objekta Narodne skupštine Republike Srpske, gdje je bila u toku posebna sjednica, na kojoj je izabrana nova Vlada.

"Okupljanje građana organizovano je na prostoru koji nije određen odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, niti je održavanje javnog skupa prijavljeno i održano u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS. Policijski službenici su obezbjedili navedeno okupljanje", stoji u saopćenju iz policije.

Također, kako dodaju, nastavlja se policijski rad s ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Iz policije pozivaju građane da na zakonit način izražavaju svoje stavove i suzdrže se od bilo kakvog nezakonitog ponašanja.

Nezvanično, nadležnom sudu je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Davora Dragičevića, Ozrena Perduva, Aleksandra Gluvića, Sofije Grmuše, Željke Dabića, ali, između ostalog, i poslanika Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, koji su se tada pridružili protestima ispred parlamenta.

Članovi grupe “Pravda za Davida”, 17.decembra su iznijeli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali zbog ponovog izbora Dragana Lukača za ministra unutrašnjih poslova RS-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG