Linkovi

Banja Luka: Istovremeni protesti opozicije i pozicije


Protest opozicije
Protest opozicije

Dva protesta održana su 200 metara jedan od drugog. Između suprostavljenih političkih opcija prolaz je priječio kordon policije.

Protest u parku Mladen Stojanović je organizovala opozicija, poslanici u Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, Jelena Trivić, oboje iz Partije demokratskog progresa-a (PDP) te Nebojša Vukanović iz Srpske Demokratske Stranke (SDS).

Opozicionar Draško Stanivuković na protestu u Banja Luci
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Povod za ovaj protest bio je verbalni i fizički napad ministra policije Dragana Lukača na Stanivukovića, koji se dogodio 23.12. prilikom skupštinskog zasijedanja.

Pobornici ovog protesta pozivali su na ostavku ministra policije i aktuelne vlasti čiji je vođa predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, inače osoba koja je pod sankcijama američke vlade zbog protiv-dejtonskog djelovanja.

Opozicioni poslanik Draško Stanivuković obraća se okupljenima na protestu opozicije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Drugi, kontraprotest, prema policijskim informacijama, organizovalo je udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda. Ovom protestu su se pridružile aktuelne vlasti i njihovi pobornici.

Protest pozicije i njihovih pobornika
Protest pozicije i njihovih pobornika

Na skupu su se čule prijetnje i uvrede poslanicima opozicije te tvrdnje da je Lukač bio "blag" prema Stanivukoviću te da mi je "trebao nabiti govornicu na glavu", čemu su okupljeni aplaudirali.

Pobornici vlasti stižu na proteste
Pobornici vlasti stižu na proteste

Predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske Duško Vukotić učestvujući na skupu pozicije rekao je: "Јako je bitno da očuvamo put srpskog vojnika i srpskog policajca. Koliko god neko ne volio Dragana Lukača, mi njega doživljavamo kao saborca i napad na njega je napad i pokušaj omalovažavanja svakog pripadnika Vojske i Policije Republike Srpske"​, prenosi portal Buka.

Skupovi su trajali oko dva sata, te nema informacija o eventualnim incidentima.

XS
SM
MD
LG