Linkovi

Bangladeš šalje izbjegle Rohinje na udaljeno ostrvo uprkos protestima


Rohingya refugees are seen aboard a ship as they are moved to Bhasan Char island, Bangladesh.
Rohingya refugees are seen aboard a ship as they are moved to Bhasan Char island, Bangladesh.

Zvaničnici Bangladeša su danas poslali i drugu grupu izbjeglica, pripadnika muslimanskog naroda Rohinja, na izolovano ostrvo u Bengalskom zalivu, uprkos pozivima grupa za zaštitu ljudskih prava da obustave taj proces.

Više od 30 autobusa povezlo je oko 1.500 izbjeglica ka ostrvu Basan Čar, gdje bi poslije noćenja u privremenom skloništu trebalo da stignu sutra oko podneva, navele su vlasti.

Kabinet premijera Bangladeša saopštio je da su izbjeglice dobrovoljno napustile kamp u kojem su bile i da na njih nije vršen pritisak.

Međutim, nekoliko grupa aktivista navelo je da su neke izbjeglice primorane da idu na ostrvo, udaljeno 34 kilometara od kopna.

Ostrvo se pojavilo prije 20 godina i do sada nije bilo naseljeno. Jake monsunske kiše su česte na ostrvu, gdje su izgrađeni nasipi za zaštitu od poplava, kuće, bolnice i džamije, po cijeni od oko 112 miliona dolara.

Objekti na ostrvu mogu da prime 100.000 ljudi, što je samo dio od milion pripadnika naroda Rohinja, koji su pobjegli od nasilja u Mijanmaru i sada žive u prepunim kampovima za izbjeglice.

Prva grupa od 1.642 izbjeglice prebačena je na ostrvo Basan Čar 4. decembra, takođe uz protivljenje boraca za ljudska prava.

Humanitarne grupe se protive premještanju izbjeglica na ostrvo otkako je to predloženo 2015. godine, strahujući da bi jaka oluja mogla da ugrozi hiljade života.

Oko 700.000 muslimana Rohinnja pobjeglo je od avgusta 2017. iz Mijanmara u kome su budisti u većini, kada je mijanmarska vojska započela obračun protiv ove manjinske grupe nakon napada pobunjenika. Snage bezbjednosti optužene su za masovna silovanja, ubistva i spaljivanje hiljada domova, podsjeća AP.

Bangladeš je pokušao da pošalje Rohinje natrag u Mijanmar na osnovu bilateralnog sporazume, ali niko nije bio voljan od njih da ide.

Rohinje nisu priznate kao državljani u Mijanmaru, čineći ih apatridima i suočavaju se sa drugim diskriminatorskim mjerama države.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG