Linkovi

Baltimore: Male biblioteke-put ka boljoj prosvjećenosti


Prema nedavnoj studiji, 34% učenika trećeg razreda u saveznoj državi Maryland imaju sposobnosti čitanja niže od onih koje bi trebali imati. Holly Gray je godine provela podučavajući mlade u gradu Baltimore, najvećem gradu u Marylandu. Njena najnovija nastojanja da promijeni takvu statistiku pomažu zajednici da dobije veći pristup knjigama.

Holly Gray ne samo da toči kafu u kafani CUP, već svim srcem nastoji pomoći mladima u jugozapadnom dijelu Baltimora koji su izloženi riziku. Od vremena kada je izašla iz zatvora, Shelby Smith kaže da joj je CUPs izašao u susret kada je niko nije htio zaposliti.

Od trenutka kada sam tamo otišla, dala sam sve od sebe. Željela sam svakome dokazati da se mogu izdići iznad svega, kaže Shelby.

Naš jedini zahtjev je da budu spremni investirati u sebe. Ako su spremni za to, onda smo i mi spremni da ih prihvatimo, kaže Holly Gray.

Ona sada želi pomoći i ostalima, a ne samo svojim zaposlenima. Zbog toga volontira upravo ovdje, praveći minijaturne biblioteke i nadajući se da će one biti put ka bolje prosvjećenoj zajednici. Cilj je imati sedam kutija sa knjigama u jugozapadnom dijelu Baltimora kako bi se čitanje učinilo pristupačnijim za djecu.

Ovdje već imate probleme sa siromaštvom, drogama, i efektima koje to sve ima na život. Postoji nedostatak resursa, i potrebno je da se zajednica ujedini kako bi se premostili takvi problemi, kaže Holly Gray.

A zajednica predstavlja obitelj za nju.

Ljudi koji ovdje dolaze su naše mušterije, oni grade kutije sa knjigama. Mi ih ne plaćamo, oni nemaju nikakvu korist od toga, već to jednostavno rade jer znaju da služe zajednici.

I to je ono što bi ona željela da stanovnici Baltimora znaju. Shelby je to vidjela iz prve ruke--zajednicu koja se zajedno suprotstavlja nejednakostima.

Mi dovodimo do razlike, nije samo da pričamo, već zapravo imamo utjecaj, čak i ako se radi samo o jednom djetetu koje čita knjigu, kaže Shelby Smith.

Činjenica da to možemo postići u samoj kafani je također sjajna, dodaje na kraju Holly Gray.

XS
SM
MD
LG