Linkovi

Policajci u slučaju 25-godišnjeg crnca Freddie Graya optuženi za ubojstvo


Glavna tužiteljica u Baltimore-u, savezna država Maryland, je objavila podizanje optužnica protiv 6 policajaca koji su bili uključeni u hapšenje 25-godišnjeg crnca , Freddie Graya,naglasivši pri tom da je državni sudski liječnik - forenzičar utvrdio da je smrt koja je nastupila u policjskom kombiju, bila ubojstvo.

Tužiteljica Marilyn Mosby je rekla da je Gray imao teške povrijede vrata dok je policijskim kombijem prevožen ka zatvoru, 12. aprila. On nije, kazala je tužiteljica, imao pojas za vezivanje, niti su mu policajci pružili medicinsku pomoć, čak ni kada je Gray kazao da mu je potrebna. Mosby-jeva je rekla da je samo hapšenje bilo nezakonito , jer je nož koji je kod njega policija pronašla, zakonski dozvoljen za nositi.

"Apsolutno je od ključne važnosti da izadje istina na vidjelo o tome šta se dogodilo Freddie Grayu, " kazao je predsjednik Obama nakon što su optužnice danas objavljene.

Optužnice protiv policajaca inčae uključuju ubojstvo drugog stepena protiv jednog od njih, a za ostale ubojstvo iz nehata, fizički napad drugog stepena, nedozvoljeno ponašanje, i ilegalno pritvaranje.

Gradonačelnica Baltimore Stephanie Rawlings-Blake je izjavila da je užasnuta i ožalošćena sadržajem optužnica. Pet od 6 policajaca je pritvoreno, a naredjeno je da se sva šestorica trenutačno suspendiraju s dužnosti.

I dok se prosvjedi u Baltimore-u nastavljau, predsjednik Obama je naglasio da su Ministarstvo pravosudja i novi američki ministar pravosudja, Loretta Lynch , u kontaktu sa vlastima Baltimore-a kako bi obezbijedili potrebnu pomoć. Takodjer je iz Washingtona poručeno da se policajci moraju tretirati kako treba, i da se smatraju nevinim dok sud drugačije ne dokaže.
[[DISS VO/CHY]]

XS
SM
MD
LG