Linkovi

Baltimor: Optužnice za ubistvo Fredija Greja


Državni tužilac u Baltimoru Merilin Mozbi

Državni tužilac u Balitmoru, Merillin Mozbi, saopštila je danas da postoji osnovan povod za podizanje optužnica protiv šest policajaca umiješanih u hapšenje Fredija Greja, navodeći da je državni patolog utvrdio da je njegova smrt u policijskom pritvoru bila ubistvo.

Mozbi je kazala da je Grej pretprio tešku i kritičnu povredu vrata tokom transporta u policijskom kombiju 12. aprila. Ona je istakla da Grej nije bio propisno vezan i da mu policajci nisu pružili medicinsku pomoć, čak ni kada ju je dvadesetpetogodišnjak zatražio. Takođe je navela da nož, pronađen kod Greja, nije bio skakavac i da je imao zakonsko pravo da ga nosi.

Policajci su optuženi za ubistvo iz nehata, napad drugog stepena, nepropisno obavljanje dužnosti i nezakonito pritvaranje. Vlasti u Baltimoru su, uoči objavljivanja odluke o optužnicama, apelovale na mir i strpljenje.

Policija je rezultate svoje istrage smrti Fredija Greja predala juče državnom tužiocu, dan ranije nego što se očekivalo. Zaključci interne istrage nisu međutim objavljeni.

U centru Baltimora juče je održan još jedan mirni protest zbog Grejove smrti, ali su se učesnici uglavnom razišli prije stupanja na snagu policijskog časa u 10 sati uveče po lokalnom vremenu. Velike demonstracije planirane su i za kraj nedelje.

Protesti su sinoć održani i u Sinsinatiju i Filadefiji, gdje je policija spriječila okupljene da blokiraju glavnu saobraćajnicu.

XS
SM
MD
LG