Linkovi

State Department: Zajedničko regionalno tržište ključno za prosperitet Balkana


Sjedište State Departmenta u Washingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)
Sjedište State Departmenta u Washingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)

SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača inkluzivna regionalna ekonomska integracija u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, izjavio je portparol State Departmenta, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše poziciju SAD kada je riječ o inicijativi "Otvoreni Balkan" s jedne i Berlinskog procesa s druge strane. 

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija nastavljaju da rade na svojoj inicijativi "Otvoreni Balkan" koja do sada nije dobila podršku drugih balkanskih zemalja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti otvoreno je kritikovao tu inicijativu, nazivajući je "inicijativom otvorenom za ruske interese". Drugi kritičari tvrde da nema potrebe za njom, jer već postoji mehanizam za obimniju saradnju u regionu - takozvani Berlinski proces.

"Ohrabrujemo regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno", dodaje se u odgovoru portparola State Departmenta, koji navodi da je "stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta - koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga - ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta".

"Zapadni Balkan je region ogromnog neiskorištenog potencijala, oličen u viziji i naporima naroda koji tamo žive da postane uspješan i prosperitetan region, potpuno integrisan u Evropsku uniju", zaključuje portparol State Departmenta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG