Linkovi

Balkan od sutra bez rominga


Ilustracija
Ilustracija

Od 1. jula ukida se roming između zemalja Zapadnog Balkana i maksimalna cijena bit će primjenjivana u skladu sa pravilom "kao u domaćem saobraćaju", saopštili su iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

To je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kojeg su zemlje potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. godine u Beogradu.

''Sutra je istorijski dan za region. Ukidamo prepreke, granice i troškove rominga. Balkan će sutra biti bez rominga. To je samo prvi korak. Ono što smo mi u Vijeću za regionalnu saradnju uspjeli uraditi sa cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i sa ljudima i privrednicima na Balkanu'', kazala je Majlinda Bregu, generalna sekretarica Vijeća za regionalnu saradnju.

Ona je podsjetila da je povezivanje bez granica ohrabrujuće za sve, od građana, preko operatera, poslovne zajednice, do zadovoljnih turista na odmoru.

''Roming kao kod kuće je sloboda da uživamo na putovanjima bez ograničenja, omogućava nam da se pobrinemo da je kod kuće sve uredu i da se svakodnevno čujemo sa bliskim osobama'', kazala je Bregu.

U Vijeću za regionalnu saradnju smatraju da primjena ovog Sporazuma vodi jedan korak bliže smanjenju cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU, jer je provedba ovog regionalnog sporazuma bila preduslov za smanjenje troškova rominga sa državama članicama EU kroz konkretne i vremenski ograničene mjere.

Vijeće za regionalnu saradnju je već pripremilo teren i potpuno je spremno da počne raditi na tome sa EU, saopšteno je iz Vijeća.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG