Linkovi

Bakir Izetbegović nema namjeru podnijeti ostavku


Bakir Izetbegović smatra da radi ono za što ga je narod izabrao
Bakir Izetbegović smatra da radi ono za što ga je narod izabrao

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), potvrdio je danas da je znao za pismo Međunarodnog suda pravde u kojem je navedeno da je Sakibu Softiću bilo potrebno novo imenovanje.

„Dakle, naravno ostavku neću podnijeti jer mislim da činim upravo ono radi čega me moj narod izabrao”, kazao je Izetbegović uoči sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu.

„Neki registrar”

Kaže da se cijenilo da je trebalo sve učiniti za pravdu u BiH i za obespravljene.

„Dakle, da ne treba nikada ispustiti šansu i da se ne treba obazirati što je neki registrar koji se ne poziva na Statut, koji se ne poziva na pravila Suda sam po sebi nešto odgovorio”, kazao je Izetbegović.

Softić je znao 26. maja 2016. godine da nema status pravnog zastupnika kako bi mogao podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde po osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Ovo proizilazi iz izjave Ronnya Abrahama, predsjednika Međunarodnog suda pravde.

U izjavi je Abraham obrazložio da je Softić 25. maja 2016. godine poslao pismo Sudu u kojem je tražio pojašnjenje da li njegovo imenovanje iz 2002. godine važi i za proces revizije presude. Dan poslije mu je odgovoreno da je potrebno novo imenovanje.

Navodi se i da Sud nije dobio nikakav dokument kojim bi bilo potvrđeno da je Softić imenovan za podnošenje zahtjeva za reviziju presude.

Za ponovno imenovanje Softića je nadležno Predsjedništvo BiH, odnosno potrebno je da to izglasaju članovi Predsjedništva BiH.

Zbog svega ovoga, iz Tužilaštva BiH je rečeno da će formirati predmet radi provjere postupanja Softića u podnošenju zahtjeva za reviziju presude.

XS
SM
MD
LG