Linkovi

Bajramski prijem u Bijeloj kući


Proslava Ramazanskog bajrama u Bijeloj kući, 1. maj 2023.
Proslava Ramazanskog bajrama u Bijeloj kući, 1. maj 2023.

Predsjednik Biden je nastavio tradiciju organiziranja bajramskog prijema u Bijeloj kući.

Biden je pozdravio doprinos Amerikanaca muslimana u Sjedinjenim Državama, uključujući i one koji su se borili u američkom ratu za nezavisnost.

"Muslimani su bili dio Sjedinjenih Država od samog početka. Muslimani su se borili uz Patriote tokom rata za nezavisnost. Jedna od prvih zemalja koja je priznala Sjedinjene Države kao nezavisnu naciju bila je muslimanska država, Maroko. Danas postoje 3,5 miliona vas u Sjedinjenim Državama. Dolazite iz različitih etničkih grupa, govorite različitim jezicima, ali svi ste ujedinjeni kao Amerikanci", rekao je Biden.

Američki predsjednik Joe Biden domaćin je prijema povodom proslave Ramazanskog bajrama u Bijeloj kući, 1. maj 2023.
Američki predsjednik Joe Biden domaćin je prijema povodom proslave Ramazanskog bajrama u Bijeloj kući, 1. maj 2023.

Američka tajna služba saopštila je u ponedjeljak da je blokirala muslimanskog načelnika iz Prospect Parka, New Jersey, da prisustvuje proslavi u Bijeloj kući.

Neposredno prije nego što je Mohamed Khairullah trebao doći u Bijelu kuću na bajramski prijem, primio je poziv iz Bijele kuće u kojem se navodi da tajna služba nije dobio dozvolu za ulazak.

Portparol američke tajne službe Anthony Guglielmi potvrdio je da Khairullahu nije dozvoljen ulazak u kompleks Bijele kuće, ali je odbio navesti zašto. Khairullah je u januaru izabran na peti mandat za načelnika općine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG