Linkovi

Top priča

Biden sa guvernerima zbog širenja omicrona: Podržaćemo vas na sve načine

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden tokom virtuelnog susreta sa guvernerima američkih država. (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

„Moramo ostati usredređeni i zajednički nastaviti da radimo. Moja poruka je jednostavna: ako vam je nešto potrebno - kažite. Podržaćemo vas na sve načine”, rekao je američki predsjednik Joe Biden tokom razgovora sa grupom guvernera američkih država povodom širenja omicrona u Sjedinjenim Državama.

Biden je, tokom virtuelnog sastanka kom su prisustvovali i članovi tima Bijele kuće za suzbijanje pandemije Covida, ponovio da omicron varijanta Covida predstavlja razlog za zabrinutost, ali ne i paniku.

Ako ste potpuno imunizovani i dobili ste dodatnu dozu vakcine - prilično ste zaštićeni”, rekao je Biden tokom virtuelnog sastanka.

Asa Hutchinson​, guverner Arkansasa, tokom susreta je ukazao na neke od izazova sa kojima se suočava država koju predstavlja.

Guverneri i vaša administracija moraju da sarađuju tješnje nego ikad. Ovo je trenutna situacija u Arkansasu: broj hospitalizacija prepolovljen je u odnosu na ovo vrijeme prošle godine. Broj slučajeva osoba zaraženih omicronom je povećan i potražnja za testiranjem je veća”, rekao je Hutchinson​.

Predsjednik Biden i članovi tima Bijele kuće za suzbijanje pandemije u razgovoru sa guvernerima.
Predsjednik Biden i članovi tima Bijele kuće za suzbijanje pandemije u razgovoru sa guvernerima.

Prijema rečima guvernera Hutchinson​a, potrebno je učiniti više na dostupnosti brzih kućnih testova.

Povećanje broja slučajeva značajno je otežalo funkcionisanje aviosaobraćaja tokom prazničnog vikenda jer su avionske posade bile prizemljene usljed zaraze, što je izazvalo otkazivanje hiljada letova.

Američke aviokompanije su u ponedjeljak otkazale oko 800 letova i to četvrti dan zaredom - što je iniciralo zabrinutosti da bi omicron soj u 2022. mogao da ugrozi ekonomiju.

Anthony Fauci, vodeći američki epidemiološki stručnjak i član tima Bijele kuće za suzbijanje pandemije Covida, pozvao je građane da se suzdrže masovnih novogodišnjih okupljanja kako bi smanjili povećanje broja slučaja izazvanih omicron sojem koronavirusa.

Kada govorimo o novogodišnjoj zabavi... toplo bih preporučio da se klonite toga ove godine. Biće i drugih godina da se to uradi, ali ne i ove“, rekao je Fauci za CNN.

On je rekao da se nada da će porast broja slučajeva biti zaustavljen u januaru, ali da bi, uprkos tome, veći broj oboljelih mogao preplaviti bolnice - pogotovo u područjima u kojima je zabilježena manja stopa vakcinacije.

Prethodno je u nedjelju John Bel Edwards​, guverner Louisiane, izjavio da se broj hospitalizacija u državi koju predstavlja udvostručio tokom posljednje sedmice.

Američki predsjednik Biden je prošle nedjelje, obraćajući se javnosti povodom rasprostranjenosti omicron varijante Covida, najavio jačanje napora u domenu vakcinacije, otvaranja punktova za testiranje, kao i raspodjelu medicinske opreme i pomoći zdravstvenim ustanovama kojima je to potrebno u borbi protiv koronavirusa.

See all News Updates of the Day

Može li Trump završiti u zatvoru jer je odnio kući povjerljive dokumente?

Donald Trump ispred Trump kule u New Yorku, 10. august 2022.

Pošto su agenti pretresli njegovu vilu u Mar-a-Lagu na Floridi, i iz nje iznijeli 11 paketa dokumentata, postavlja se pitanje da li bivši predsjednik Donald Trump može i krivično da odgovara zbog toga što je povjerljive dokumente ponio sa sobom.

Svi papiri koje predsjednik ima tokom svog mandata u Bijeloj kući treba da se predaju Nacionalnom arhivu u Washingtonu koji ih čuva - što kod Trumpa nije bio slučaj.

Šta se zna o istrazi?

Zna se da su agenti FBI odnijeli 11 paketa povjerljivih dokumenata, od kojih su neki označeni kao "strogo povjerljivi", pokazao je nalog za pretres koji je, poslije intervencije Sekretarijata za pravosuđe, objavio sud na Floridi.

Agenti FBI su, između ostalog, tražili i dokumente povezane sa nuklearnim oružjem, objavio je Washington Post. Trump je to nazvao "lažima" i na svojo društvenoj mreži napisao da sarađuje sa nadležnima i da je "racija" politički motivisana. Čak je rekao i da mu je FBI podmetnuo dokaze.

Među dokumentima je pronađena i fascikla nazvana "Predsjednik Francuske", ali nije poznato šta je u njoj. Ostali dokumenti su sa manjim ili većim stepenom povjerljivosti i odnose se na nacionalnu bezbjednost SAD-a.

Koje zakone je Trump potencijalno prekršio?

Nalog za pretres koji je izdao tužilac ukazuje da su prekršena tri zakona. Dokumenti koje je FBI uzeo od Trumpa su bili pod oznakom "povjerljivo", a ovi zakoni se tiču tretiranja tako osjetljivih dokumenata i njihove eventualne zloupotrebe

Zakon pod brojem 793 zabranjuje neodobreno posjedovanje informacija o nacionalnoj odbrani, bez obzira na to da li j riječ o povjerljivim dokumentima. Kazna za kršenje ovog zakona ide i do 10 godina zatvora.

Druga dva zakona, 2071 i 1519 propisuju da je nelegalno skrivanje ili uništavanje zvaničnih dokumenata SAD. Ova krivična djela kažnjiva su sa po 20 godina zatvora. Nijedan od navedenih zakona ne pravi razliku između povjerljivih i javnih dokumenata.

Ima li razlike u tome da li su dokumenti povjerljivi ili ne?

Federalni zakon propisuje da je zabranjeno da se povjervljivi dokumenti iznose na nedozvoljenu lokaciju, ali taj zakon nije bio osnov naloga za pretres. To znači da za eventualno podizanje optužnice neće biti ključno da li su dokumenti povjerljivi.

Trump je 2018. potpisao izmjene zakona prema kojima se povećava kazna zatvora za one koji nepropisno postupaju sa povjerljivim dokumentima, sa jedne na pet godina zatvora.

Predsjednik sam ima pravo da skine oznaku povjerljivosti sa dokumenata, i postoji mogućnost da je Trump to uradio prije nego što ih je odnio u Mar-a-Lago.

"Sa svega je skinuta oznaka povjerljivosti", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži "Istina".

Međutim, i taj proces skidanja oznake povjerljivosti sa dokumenata zahtijeva određenu proceduru, što nije sigurno da se desilo u Trumpovom slučaju.

Sve više republikanaca pozvalo je u nedjelju FBI da objavi pisanu izjavu koja pokazuje zbog čega smatraju da je opradvdano da oduzmu dokumenta iz Mar-a-Laga.

Republikanci pozivaju da se objave još detaljnije informacije o tome zašto je federalni sudija uopšte izdao takav nalog za pretres. Objavljivanje pisanih izjava FBI-a je neobično i rijetko i zahtijevalo bi odobrenje federalnog sudije.

FBI zaplijenio visoko povjerljive dokumente prilikom pretresa Trumpove kuće na Floridi

Spisak stvari zaplijenjenih na Trumpovom imanju Mar-a-Lago sadrži stavku "različita tajna dokumenta". Priznanicu je objavio okružni sud za južni distrikt Floride, 12. august 2022.

Agenti FBI-ja su poslije pretrage imanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi iznijeli 11 grupa klasifikovanih dokumenata, uključujući neke sa oznakom "strogo povjerljivo", saopštio je u petak Sekretarijat za pravosuđe, i istovremeno otkrio da je imao opravdani razlog da sprovede pretres zbog mogućeg kršenja zakona o špijunaži.

Ova saznanja su zasnovana na dokumentima koja su objavljena pošto je federalni sudija dozvolio da se otpečati nalog na osnovu kojeg je obavljen pretres Trumpove rezidencije Mar-a-Lago.

Na svojoj društvenoj mreži "Istina", Trump je objavio da su svi dokumenti bilia "deklasifikovani" i čuvani na sigurnom mjestu.

"Nisu morali ništa da zaplijenjuju. Mogli su da imaju sve to u svakom trenutku a da se ne bave politikom i provaljuju u Mar-a-Lago", saopštio je bivši predsjednik.

Dok predsjednici, dok su na vlasti, generalno imaju ovlaštenja da deklasifikuju informacije, to ovlaštenje prestaje čim napustse položaj, i nije još izvjesno da li su dokumenti ikada bila deklasifikovani. Trump je zadržao dokumente uprkos brojnim zahtjevima agencija, uključujući i Nacionalni arhiv, da ih preda u skladu sa federalnim zakonom.

Među zaplijenjenim dokumentima su ne samo ona sa oznakom "visoko povjerljivo" već neka spadaju u specijalnu kategoriju SCI (sensitive compartmented information) koja štiti najvažnije tajne Sjedinjenih Država, a čije bi javno otkrivanje moglo da ozbiljno ugrozi nacionalne interese. U sudskim dokumentima se ne navode detalji o informacijama koje se nalaze u tim dokumentima.

Trumpovo imanje Mar-a-Lago, snimljeno iz vazduha, 10. august 2022.
Trumpovo imanje Mar-a-Lago, snimljeno iz vazduha, 10. august 2022.

U sudskom nalogu se navodi da su federalni agenti istraživali potencijalno kršenje tri različita federalna zakona, uključujući i Zakon o špijunaži, koji reguliše prikupljanje, prenos ili gubitak odbrambenih informacija. Drugi zakoni se odnose na skrivanje, uništavanje ili uklanjanje dokumenata, i uništavanje i falsifikovanje dokumenata u fedralnim istragama.

Američki Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u četvrtak od federalnog suda da otpečati nalog za pretres kuće bivšeg predsjednika na Floridi u vezi sa istragom o njegovom rukovanju dokumentima iz Bijele kuće.

Priznanica o zaplijenjenoj imovini pokazuje da su federalni agenti prikupili i druge potencijalne predsjedničke dokumente, uključujući uredbu kojom je pomilovan Trumpov saradnik Roger Stone, "kožna kutija sa dokumentima" i informacija o predsjedniku Francuske.

Traupova advokatica Christina Bobb, koja je bila prisutna u Mar-a-Lagu za vrijeme FBI-jeve pretrage, potpisala je dvije priznanice o imovini koju su agenti zaplijenili - jednu koja sadrži dvije stranice, i drugu na jednoj stranici.

Državni tužilac Merrick Garland najavio je zahtjev, rekavši da je lično odobrio odluku o traženju naloga za pretres u vezi sa tekućom istragom o Trumpovom rukovanju spisima Bijele kuće.

U svojim prvim javnim komentarima o kontroverznom FBI pretresu Trumpovog odmarališta Mar-a-Lago u ponedjeljak, Garland je rekao da je odluka da se otpečati nalog za pretres, kao i priznanica o imovini koja je data Trumpovim predstavnicima donijeta pošto je Trump javno objelodanio pretres.

"Sekretarijat je odlučilo da podnese zahtjev za objavljivanje naloga i priznanice u svjetlu javne potvrde bivšeg predsjednika o pretresu, okolnih okolnosti i značajnog javnog interesa za ovo pitanje", rekao je Garland u kratkoj televizijskoj izjavi.

Pretres, tokom kojeg su agenti FBI izvukli kutije sa dokumentima vezane za Trumpovo predsjednikovanje, republikanci su osudili kao oružje Sekretarijata za pravosuđe protiv bivšeg predsjednika.

Rekavši da Sekretarijat za pravosuđe "ne poduzima takve odluke olako", Garland je ukazao da agenciji za sprovođenje zakona nije preostalo drugog izbora.

"Tamo gdje je to moguće, standardna je praksa da se traže manje nametljiva sredstva kao alternativa pretresu i da suzi obim svake pretrage koja se preduzima", rekao je Garland.

Garland je odbio republikanske kritike upućene na račun Sekretarijata za pravosuđe i FBI-a zbog navodnog izdvajanja slučaja bivšeg predsjednika u političke svrhe.

"Neću šutke stajati po strani kada je njihov integritet nepravedno napadnut", rekao je Garland. "Muškarci i žene iz FBI-a i Sekretarijata za pravosuđe su posvećeni, patriotski nastrojeni javni službenici".

Trump je bio u New Yorku kada je FBI pretresao njegovu rezidenciju na Floridi, ali je otišao na svoju drštvenu mređu "Istina" (Truth Social) da to objavi kako je pretres u toku, napisavši "Ništa slično se nikada ranije nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Država".

FBI-ov pretres Trumpovog ljetnikovca izazvao nasilnu retoriku na internetu

Bivši predsjednik SAD Donald Trump napušta Trump toranj, 10. august 2022, New York.

Ovonedjeljni pretres FBI-ja u odmaralištu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi doveo je do oštrog porasta online ekstremističke retorike, što je izazvalo zabrinutost zbog novog talasa političkog nasilja.

Dok su agenti FBI izvršili nalog za pretres u Mar-a-Lagu, bivši predsjednik je na svojoj društvenoj mreži Istina (Truth Social) objavio da je "Moja prelijepa kuća, Mar-A-Lago u Palm Beachu na Floridi, trenutno pod opsadom, prepadom i okupirala ju je velika grupa agenata FBI".

"Ništa slično se nikada ranije nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Država", napisao je Trump."Bezakonje, politički progon i lov na vještice moraju biti razotkriveni i zaustavljeni."

Reakcija među njegovim pristalicama bila je brza.

"Kao zapeta puška", napisao je korisnik po imenu HughJasske na patriots.vin, popularnom pro-Trumpovom forumu, kao odgovor na Trumpov komentar.

Komentar koji je naširoko prijavljivan je ubrzo uklonjen, ali drugi korisnici na siteu su nastavili da ponavljaju mišljenje.

"Kao zapeta puška… i dalje nema ciljeva na vidiku, ali u crvenoj uzbuni", napisao je korisnik po imenu Cutter.

Dok je Trump kritikovao FBI zbog "užasne stvari" koja se dogodila u Mar-a-Lagu, njegove pristalice su pojačale svoju ljutinu, veliki dio svog gnjeva usmjerenog na policiju.

"Ubijte sve federalce", napisao je korisnik monkeylovebanana.

Pozivajući se na državnog tužioca Merricka Garlanda, drugi komentator je napisao: "Samo ću to reći. Garlanda treba ubiti. To je jednostavno".

Državni tužilac Merrick Garland
Državni tužilac Merrick Garland

Na meti je bio i federalni sudija koji je potpisao nalog za pretres.

"Vidim mu konopac oko vrata", napisao je Dckman, poznati korisnik na siteu, na postu koji prikazuje fotografiju sudije.

Neki od komentatora na patriots.vin su poznati korisnici, prema Advance Democracy, neprofitnoj istraživačkoj grupi koja ih je proučavala.

Jedan je identifikovan kao Tyler Welsh Slaeker, Trumpov pristalica koji se izjasnio krivim za kršenje Capitola 6. januara 2021. godine.

Kao odgovor na komentar "kao zapeta puška", Slaeker je, koristeći nalog bananaguard62, napisao: "Zar nismo u hladnom građanskom ratu u ovom trenutku?"

Administratori patriots.vin kažu da ne dozvoljavaju korisnicima da postavljaju nasilne prijetnje i da nijedan "nasilni incident" nije pripisan posteru na siteu.

Istraživači ekstremizma kažu da je site, ranije poznat kao TheDonald.vin, služio kao platforma za planiranje i mobilizaciju za napad 6. januara 2021. na Capitol Hill.

Daniel Jones, predsednik Advance Demokracy, primijetio je da su korisnici na TheDonald.vin izneli ideju o izgradnji vješala ispred Capitola 6. januara i ciljali na bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea jer je odbio da potvrdi Trumpa kao pobjednika na izborima 2020. godine.

"Nema sumnje da su korisnici bili uključeni u 6. januar i da su umiješani u upućivanje prijetnji u vezi sa Mar-A-Lagom", rekao je Jones za Glas Amerike.

Napad na Capitol, 6. januar 2021.
Napad na Capitol, 6. januar 2021.

Patriots.vin nije jedina marginalna platforma koja je doživjela porast nasilne retorike. Mnoge Trumpove pristalice okrenule su se Telegramu, Rumbleu, Gabbu, Gettru, TikToku i Twitteur kako bi iskalile svoj bijes, rekla je Heidi Beirich, suosnivačica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma.

"Iz mog sopstvenog praćenja, to je bio potop, a jedina prava diskusija koja se vodi na mnogim ovim siteovima je o raciji FBI", rekla je Beirich. "Definitivno ima eksplicitnih poziva na nasilje."

Ono što je alarmantnije, kažu stručnjaci za ekstremizam, jeste da napad na policiju dolazi od uticajnih pristalica bivšeg predsjednika.

"Ovi ljudi napadaju FBI, nazivajući Ministarstvo pravde korumpiranim, govoreći da je cijela ova stvar politička, a to se filtrira u ekosistem u kojem ljudi podržavaju Trumpa", rekla je Beirich.

U pokušaju da smiri bijes, Sekretarijat za pravosuđe je u četvrtak zatražio od federalnog sudije da otpečati Trumpov nalog za pretres i povezana dokumenta.

Najviši zvaničnici za sprovođenje zakona odbili su republikanske kritike da su Sekretarijat za pravosuđe i FBI postali "oružje".

Garland, bivši federalni sudija i kandidat za Vrhovni sud, nazvao je napade neosnovanim.

"Neću šutke stajati po strani kada je njihov integritet nepravedno napadnut", rekao je Garland u televizijskoj izjavi. "Muškarci i žene iz FBI-a i Ministarstva pravde su posvećeni, patriotski nastrojeni javni službenici."

U pisanoj izjavi, direktor FBI-a Christopher Wray rekao je da su nasilje i prijetnje nasiljem protiv FBI "opasne i treba da budu duboko zabrinjavajuće za sve Amerikance"

"Svakog dana vidim muškarce i žene iz FBI-a kako rade svoj posao profesionalno i sa rigoroznošću, objektivnošću i žestokom posvećenošću našoj misiji zaštite američkog naroda i poštovanja ustava", rekao je on

Wyoming: Republikanske kandidatkinje za Kongres se ne slažu oko Donalda Trumpa

Wyoming: Republikanske kandidatkinje za Kongres se ne slažu oko Donalda Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Napad na Capitol od 6. januara prošle godine ima veliki uticaj na izbore u saveznoj državi Wyoming, gdje se republikanka Liz Cheney, koja ne podržava Donalda Trumpa, suočava sa opasnosti da izgubi mjesto u Kongresu. Iz Wyominga izvještava Katherine Gypson.

Pretres FBI-a ojačao Trumpove veze sa republikancima

Donald Trump

Kandidat kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump pobijedio je kandidata establištmenta Republikanske stranke na primarnim izborima za guvernera u Wisconsinu. 

U Connecticutu, se desilo slično sa kandidatom za mjesto u Senatu. Poslije pretresa Trumpove vile od strane FBI-a, Trumpa su ponovo podržali mnogi republikanci - od Mitcha McConnella, do teoretičarke zavjere Marjorie Taylor Greene.

Događaji od ove nedjelje su samo iskristalisali Trumpov dobrostojeći status u partiji koju već sedam godina pokušava da preoblikuje i promijeni joj imidž. Ako želi ponovo da se kandidtuje za predsjednika 2024, što je nagovijestio, biće mu potrebna podrška republikanaca. Sa druge strane, i mnogim republikancima je potreban Trump ako žele da ostvare dobre rezultate na kongresnim izborima u novembru.

„Jedan period se osjećalo da Trumpov pokret gubi podršku. Ali, sada se stvari brzo mijenjaju”, kaže Geoff Duncan, republikanac iz Georgije koji ne podržava Trumpa.

Odgovor republikanaca na pretres Trumpove kuće u Mar-a-Lagu, pokazao je koliko im je potrebno da ga drže uz sebe. Čak i neki njegovi potencijalni protivkandidati za predsjedničku trku unutar stranke, kao što je guverner Floride Ron DeSantis, podržali su Trumpa u ovoj situaciji. Isto rade i njegovi kritičari, poput guvernera Marylanda Larryja Hogana.

Ali, i prije nego što je FBI sproveo pretres Trumpove kuće u potrazi za eventualnim dokumentima koje je predsjednik iznio iz Bijele kuće protivzakonito, postojala je jaka podrška u stranci.

Naime, oko 180 republikanskih kandidata na primarnim izborima, koje je podržao Trump, uspjeli su da pobijede protivkandidate od maja. Manje od 20 ih je izgubilo.

Samo dvoje od 10 republikanaca koji su glasali za Trumpov opoziv ima šanse da ponovo osvoji mandat u Kongresu, a za ostale se procjenjuje da će izgubiti.

Ipak, istrage koje se vode protiv Trumpa mogle bi da ugroze rezultat republikanaca na kongresnim izborima u novembru, posebno u nekim neodlučnim državama, poput Wisconsina, gdje republikanski kandidati pretenduju da uzmu guvernerska mjesta od demokrata.

Istrage protiv Trumpa

Pretres koji je sproveo FBI je u sklopu federalne istrage o tome da li je Trump protivzakonito iznio povjerljiva dokumenta iz Bijele kuće u svoju vilu na Floridi.

Pristalice Donalda Trumpa stoje ispred njegove kuće u Mar-a-Lagu na Floridi nakon što je Trump rekao da su agenti FBI-a izvršili pretres njegove rezidencije.
Pristalice Donalda Trumpa stoje ispred njegove kuće u Mar-a-Lagu na Floridi nakon što je Trump rekao da su agenti FBI-a izvršili pretres njegove rezidencije.

Tužioci u Washingtonu i Georgiji istražuju Trumpovu ulogu u pokušajima da se preokrenu rezultati izbora 2020, za koje on lažno tvrdi da su pokradeni.

Kongresni odbor koji istražuje nerede u Kongresu 6. januara, utvrđuje koliko je Trump umiješan u nerede i da li je na neki način učestvovao u njihovoj organizaciji.

I konačno, u New Yorku se vodi istraga o tome da li je Trump lagao o vrijednosti svoje imovine kada je trebalo da plati porez. U toj istrazi, bivši predsjednik se pojavio pred sudom u New Yorkom i pozvao se na pravo da ne odgovara na pitanja tužiteljice, dato Petim amandmanom.

Ove istrage su problematične za republikance koji žele da se fokusiraju na kritikovanje Bidena, visoke inflacije, imigracije i drugih problema.

„Danas bi svaki republikanac trebalo da se fokusira na to koliko je loš Joe Biden, kako je visoka inflacija, kako je teško voditi posao ili održavati domaćinstvo. Umjesto toga, govorimo o istrgama, Trumpu koji se brani šutanjom, teoretičarima zavjere koje podržava”, kaže Duncan.

"Ovo je oduvijek bila i biće Republikanska stranka Donalda Trumpa", kaže čelnik Demokratskog nacionalnog komiteta Jaime Harrison.

Međutim, postoji dio stranke koji nije za Trumpa. Samo ove nedjelje neki republikanci platili su 3 miliona dolara za TV reklame u neodlučnim državama, u kojima govore o Trumpovoj ulozi u neredima 6. januara. Ti oglasi se emituju u Arizoni, Georgiji, Michiganu, Nevadi, Sjevernoj Carolini, Pennsylvaniji i Wisconsinu.

Trumpove pristalice su, međutim, uvjerene da on može da osvoji predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2024. godine.

„Biće veoma teško da neko drugi osvoji nominaciju. A Trump će se kandidovati, to je sigurno”, kaže Stephen Moore, bivši Trumpov ekonomski savetnik.

Republikanac Tom Rice iz Južne Caroline, pak, misli da će Trump izgubiti.

„U normalnim okolnostima, morate da osvojite i nešto više od svoje baze. Morate da osvojite i glasove sredine, a možda i sa druge strane”, kaže Rice, koji je izgubio na primarnim izborima pošto je glasao za Trumpov opoziv.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG