Linkovi

Biden: Izrael se ne može protiviti uspostavljanju palestinske države


Američki predsjednik Joe Biden (AP/Elizabeth Frantz)
Američki predsjednik Joe Biden (AP/Elizabeth Frantz)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu trebalo da promijeni tvrdokornu politiku – rekavši da se Izrael u budućnosti ne može suprotstavljati uspostavljanju palestinske države.

Agencija Reuters izvijestila je da je Bidenov stav, izrečen tokom prikupljanja sredstava za kampanju reizbora, signal američke zabrinutosti zbog izraelskog bombardovanja u Gazi u kojem su ubijene hiljade palestinskih civila.

„Počinju da gube tu podršku”, rekao je Biden, aludirajući na stav međunarodne zajednice kao reakcije na izraelske vazdušne udare.

Nešto oštriji komentari u vezi sa tim izrečeni su jeku priprema Bidenovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jakea Sullivana za put u Izrael – gdje bi trebalo da razgovara sa članovima izraelskog ratnog kabineta.

Netanjahu je nedavno poručio da Sjedinjene Države podržavaju Izrael čiji je cilj uništenje ekstremističkog pokreta Hamas. Međutim, stavovi saveznika se razlikuju u vezi sa tim šta bi se moglo dogoditi po okončanju konflikta u Gazi.

Biden se posebno osvrnuo na Itamara Ben-Gvira, izraelskog ministra bezbjednosti i ekstremno desničarskog političara – rekavši da su aktuelne izraelske vlasti najkonzervativnije u historiji zemlje.

„Netanjahu bi trebalo da promijeni sastav vlade. Ova vlada prilično otežava stvari. Imamo priliku da počnemo sa ujedinjavanjem regiona. Ta želja i dalje postoji. Ali, potrebno je da budemo sigurni da Bibi (Benjamin Netanjahu, prim. nov.) razumije da mora povući neke poteze. Palestinskoj državi se ne može reći ne. To će biti najteži dio”, rekao je Biden.

Uoči puta u Izrael, Sullivan je rekao da će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o njihovim planovima u vezi sa sukobom u Gazi.

Američki zvaničnik okrivio je Hamas za prekid primirja između Izraela i Hamasa koje je trajalo od 24. novembra do 1. decembra jer su, kako je naveo, militanti odbili da oslobode još talaca.

„Hamas u zatočeništvu i dalje drži znatan broj žena, starijih ljudi i civila uopšte. Uz to traže da sukobi prestanu. Vjerujemo da Izrael ima pravo da se brani”, rekao je on.

Od početka sukoba ekstremista Hamasa, koje SAD smatraju terorističkom organizacijom, i Izraela - američki predsjednik podržao izraelsku vojnu operaciju u Gazi. Međutim, kako protiče vrijeme Biden ukazuje i na sve veću zabrinutost pogibija palestinskih civila.

Američki predsjednik bi u srijedu u Bijeloj kući trebalo da se sastane sa članovima porodica američkih državljana koje pripadnici Hamasa drže kao taoce od napada 7. oktobra. Tada je ubijeno 1.200 ljudi, dok je oteto više od 200 ljudi.

U izraelskim udarima u Pojasu Gaze u posljednja dva mjeseca poginulo je više od 18.000 ljudi, prema podacima palestinskih zdravstvenih zvaničnika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG