Linkovi

"Stanimo na svoje noge"-pomozimo ovisnicima od droge i alkohola


Organizacija Stanimo na svoje noge pomaže beskućnicima da se odviknu od droge i alkohola i žive zdraviji život
Organizacija Stanimo na svoje noge pomaže beskućnicima da se odviknu od droge i alkohola i žive zdraviji život

Zahvaljujući organizaciji Stanimo na svoje noge, ovisnici od droge i alkohola vide kraj svoje borbe i mogućnost boljeg života.

„Stanimo na svoje noge“ je neprofitna organizacija koja radi sa ljudima koji žive u skloništima za beskućnike, od kojih su mnogi ovisnici od droge ili alkohola. Grupa je sponzor utrka u blizini tih skloništa, u nastojanju da pomogne beskućnicima da poboljšaju zdravlje i dobiju samopouzdanje. Ova organizacija ima ogranke u nekoliko gradova u Sjedinjenim Državama.

Nick Finnigan kaže da je sretniji i zdraviji otkako je počeo da trči sa organizacijom Stanimo na svoje noge prije šest mjeseci. Njegov život je bio izmakao kontroli zbog ovisnosti od droge i alkohola, koja je počela kada mu je bilo 16 godina. Ta ovisnost ga je koštala braka, i posljednjih nekoliko godina nije bio sposoban očuvati posao.

Mislim da nikada neću prestati da mislim o drogi. Ali znam da se ne mogu vratiti takvom životu i da to nije ono što želim. Ja imam dvoje djece i nisam bio dio njihovog života. Želim biti dio života moje djece, kaže Nick Finnigan.

Ovaj 33-godišnjak sada živi u skloništu za beskućnike pod nazivom Čiste i trezvene ulice, koje nudi programe za odvikavanje od droge i alkohola. Nick Finnigan se pridružuje ostalima u tom skloništu, zajedno sa osobljem i volonterima iz organizacije Stanimo na svoje noge, u trčanju rano ujutro nekoliko puta sedmično. On kaže da mu to trčanje pomaže da svoj život konačno pokrene u pravom smjeru.

Ljudi koji rade za organizaciju Stanimo na svoje noge nam daju veliku podršku i prema nama se odnose kao prema obitelji, kaže Nick.

Frances Thunder, volonter iz organizacije Stanimo na svoje noge kaže da niko ne trči sam.

Uvijek neko trči sa vama i pričate o tome kako provodite dan ili sedmicu, i o tome sa čime se borite u životu, kaže Frances Thunder.

Gretchen Gates, direktorica programa organizacije Stanimo na svoje noge u Washingtonu, kaže da trčanje beskućnicima daje osjećaj da su nešto postigli.

Dođete ujutru pred trčanje i dočekaju vas zagrljaj i osmijeh. Znate da ste član organizacije Stanimo na svoje noge i to je najveća stvar koju možemo dati ljudima, kaže Gretchen Gates.

Dena Cooper se nada da će joj trčanje pomoći da se odvikne od droge. Ona kaže da je imala dobar život i zaradu, dok nije postala ovisna od droge. Ona je kratko prošle godine potražila pomoć u skloništu Čiste i trezvene ulice, ali ga je napustila i vratila se životu koji ju je gotovo uništio.

Osjećala sam se zaista usamljenom. Vratila sam se onome što mi je bilo poznato, a to su prijatelji koji su se drogirali. To sam i ja radila, priča Dena Cooper.

Ona se nada da će ovog puta biti drugačije i kaže da joj trčanje pomaže da smanji stres.

Doista se dobro osjećam kada je u pitanju trčanje i volim organizaciju Stanimo na svoje noge. Sprijateljila sam se sa muškarcima i ženama koji žele da budem bolje, kaže Dena Cooper.

Ona je zahvalna na pomoći koju dobija i željela bi da započne novu karijeru, a to je da pomaže ženama koje su u dubokoj krizi.

Kad odem odavde, biću sigurna da sam spremna i sposobna da budem dio društva, kaže ona.

Nick Finnigan kaže da je odlučan da se drži dalje od droge i alkohola i da slijedi svoje snove.

Cilj mi je da dobijem posao i imam svoje mjesto za život, kaže Nick Finnigan.

Zahvaljujući skloništu Čiste i trezvene ulice i organizaciji Stanimo na svoje noge, on vidi kraj svoje borbe i mogućnost boljeg života.

XS
SM
MD
LG