Linkovi

Bačena farba na mural ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu


Djordjo Zujovic, from Social Democratic Party of Serbia, threw paint on the mural of convicted war criminal Ratko Mladic in Belgrade.
Djordjo Zujovic, from Social Democratic Party of Serbia, threw paint on the mural of convicted war criminal Ratko Mladic in Belgrade.

Đorđo Žujović, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije, bacio je u srijedu 10. novembra farbu na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda.

Policija u uniformama, tokom 10. novembra prije podne, nije bila prisutna kod murala, na uglu Njegoševe, i Alekse Nenadovića, centralnih beogradskih ulica.

U otvorenom pismu javnosti, objavljenom na svom sajtu, nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) navela je ranije da neće u utorak, 9. novembra, kako su prvobitno planirali, ukloniti mural Ratku Mladiću u centru Beograda jer dobro razumjela saopštenje MUP-a i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, u kome govore o “slikama krvavih srpskih glava” ako dođe do krečenja Mladićevog murala.

"Njegove paramilitarne formacije, kao što je (ultradesničarska organizacija) Levijatan, bi nam razbile glave, a njegova policija nas ne bi zaštitila”, navela je Inicijativa.

Aktivisti nevladinih organizacija i dio građana okupili su se 9. novembra u u znak protesta zbog privođenja dvije aktivistkinje, koje su prethodno jajima gađale mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kordon policije nije dozvolio okupljenima da priđu muralu, a na istom mjestu pojavila se i grupa desničara koji su uzvikivali poruke podrške Mladiću.

U saopštenju MUP-a koje je medijima proslijeđeno 9. novembra uveče, navodi se da je policija očuvala javni red i mir u Beogradu.

Kako se navodi, policija je u toku tog dana uhapsila šest osoba "zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića".

U saopštenju se dodaje i da policija ne štiti mural već "javni red i mir od svih koji žele da ga ugroze, bez obzira na to da li se zalažu za uklanjanje murala ili se tome protive".

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, nasljednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG