Linkovi

Azerbejdžan povećava izvoz gasa u Evropu za 30 odsto


Azerbajdžan je na Kaspijskom jezeru i s naftom i plinom najvažniji je partner Kine na južnom Kavkazu. Postrojenja za proizvodnju nafte u blizini obale Kaspijskog jezera u predgrađu Bakua, glavnog grada Azerbajdžana.
Azerbajdžan je na Kaspijskom jezeru i s naftom i plinom najvažniji je partner Kine na južnom Kavkazu. Postrojenja za proizvodnju nafte u blizini obale Kaspijskog jezera u predgrađu Bakua, glavnog grada Azerbajdžana.

Izvoz gasa iz Azerbejdžana u Evropu ove godine biće povećan za 30 odsto, s obzirom na to da Evropska unija pokušava da smanji zavisnost od ruskog gasa usljed ruske agresije na Ukrajinu, saopštio je ministar energetike te zemlje Parviz Šahbazov 12. septembra.

Evropa, koja zavisi od ruskih snabdijevanja, optužila je Moskvu da koristi energiju kao geopolitičko oružje.

Azerbejdžanski ministar energetike Parviz Šahbazov rekao je da je tokom osam mjeseci ove godine Baku isporučio Evropi 7,3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa.

"Ukupni obim isporuke gasa Evropi ove godine iznosiće 12 milijardi kubnih metara, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na 2021. godinu", naveo je on na Twitteru.

Dodao je i da je gotovo desetoprocentno povećana proizvodnja prirodnog gasa, koja je dostigla 30,6 milijardi kubnih metara u periodu od januara do avgusta ove godine.

Šefica EU Ursula fon der Lajen 7. septembra predložila je da se zemlje članice dogovore o ograničenju cijene gasa koji se uvozi iz Rusije.

U julu su se EU i Baku dogovorili da udvostruče uvoz gasa iz Azerbejdžana u narednih nekoliko godina.

Sporazum predviđa proširenje Južnog gasnog koridora koji prolazi kroz Azerbejdžan, Gruziju, Tursku i Grčku na 20 milijardi kubnih metara godišnje za nekoliko godina.

U maju su se lideri EU usaglasili da zaustave većinu uvoza ruske nafte do kraja godine, u okviru sankcija koje su uveli Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je već počela da smanjuje isporuke gasa kako bi spriječila zemlje EU da popune rezerve, što je navelo Evropsku komisiju da pripremi "plan smanjenja potražnje za gasom" kako bi prebrodila zimu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG