Al-Awlaki, kojeg se dovodi u vezu sa snagama al-Qaide u Jemenu, ubijen je zajedno s nekoliko drugih ekstremista u napadu na njihov konvoj rano jutros na istoku zemlje. Jemensko ministarstvo obrane nije iznijelo druge pojedinosti o okolnostima ubojstva al-Awlakija niti se pouzdano zna tko je izveo napad. Visoki dužnosici američke administracije potvrdili su njegovu smrt.

U medjuvremenu je predsjednik Obama izjavio da je ubojstvo radikalnog militanta, koji je regrutirao teroriste - samoubice, izuzetno značajan korak u daljnjem i konačnom poražavanju al Qaide u cjelosti. Rezultat ubistva Anwar al Awlakija, lidera granka al Qaide na Arapskom poluotoku, jest dodatno slabljenje terorista, iako su i dalje opasni, kazao je američki predsjednik i dodao:

Smrt al Awlakija je ogroman udarac trenutno najaktivnijem ogranku al Qaide.


Američki zračni udari su usmrtili al Awlakija rano jutros, dok se vozio u autu u jednom izoliranom pustinjskom dijelu Jemena.


Navode se riječi američkih zvaničnika koji kažu da je racija bila koordinirana sa CIA-om.
Awlaki je tražen i od strane američke i od strane jemenske vlade zbog sumnje da je organizirao i sudjelovao u brojnim terorističkim napadima. Medju tim su pokušaj dizanja u zrak američkog aviona u Detroitu 2009. te godine, u smrtonosni napadi na vojnu kasarnu Fort Hood u Texasu , za što je upute izvršitelj napada, doktor Hasan Nidal, dobio direktno od Awlakija.

Predsjednik Obama kaže da Amerika ostaje u najvišem stupnju budnosti i pripravnosti radi mogućih terorističkih napada.

Anwar Al-Awlaki je inace bio promatran kao jedan od najopasnijih terorista na svijetu. Ovaj radikalni klerik rođen u Sjedinjenim Državama smatran je inspiracijom za teroriste uključujući napadača na bazu Fort Hood u Teksasu te Nigerijca koji je pokušao srušiti američki zrakoplov eksplozivom skrivenim u donje rublje. Bivši direktor američkog Protuterorističkog centra Michael Leiter izjavio je prije ubojstva da je Awlaki vjerojatno najveća prijetnja Sjedinjenim Državama.

Al-Awlaki je predstavljen inače u jednom video-profilu Washington Posta 2001. godine, a godinu dana kasnije preselio se u domovinu njegovih roditelja, Jemen. Tu je, tvrde američke vlasti, počeo koristiti Internet kako bi regrutirao teroriste za džihad protiv Amerike. U jednoj od poruka ustvrdio je. "Nikada nemojte podcijeniti snagu straha. Pogotovu kad neprijatelji islama čuju naš povik Allahu Akbar, Bog je velik".

Awlaki je bio opasan ne samo kao planer terorističkih napada već kao vrlo uspješan motivator. Budući da je bio rođen i obrazovan u Sjedinjenim Državama vrlo je dobro poznavao američki način života.