Linkovi

Narudžba za 90 Airbusovih super-zrakoplova spašava europsku avio-industriju


Do ove kupnje dolazi kada se svjetska zrakoplovna industrija oporavlja od katastrofalne 2009. Prošle godine, zrakoplovne su kompanije ukupno izgubile 9 milijardi i 900 milijuna dolara, putnički je promet pao 2,1 posto a teretni gotovo 10 posto.

Zrakoplovna industrija, kako se čini, oporavlja se od teških nekoliko godina tijekom kojih su neke tvrtke bankrotirale a druge se odlučile na drastično smanjenje osoblja, ruta i opreme. Kako javlja David Byrd, jedan pokazatelj da je ta industrija možda u preokretu je najava aviokompanije Emirates Airlines o kupnji 32 super zrakoplova Airbus-380.

Ispred blještavih, novih aviona Airbus-380 oslikanih u bojama Emirata, predsjednik tvrtke Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum i izvršni direktor Airbusa Tom Enders slave sklopljeni posao. Budući da većina profita avio industrije dolazi od putnika poslovne i prve klase, Emirati na svojim letovima za svako mjesto u poslovnoj klasi nude usluge kao sto su punjenje baterije laptopa, rasklopne krevete, mjesta u privatnim odjeljcima, dostupan SMS i e-mail i televizor s 40 cm ekranom. U prvom razredu, putnici mogu rezervirati paket koji uključuje masažu, grijana sjedala s madracem pune veličine, tuš kabinu, više od 1000 TV kanala tijekom leta, i osobni bar. Tu je i salon za putnike koji se žele kretati po zrakoplovu.

Nedavna narudžba je dio pokušaja Emirata da prošire svoje rute i osvoji veci dio tržišta u Aziji, Europi i Sjedinjenim Državama. Glasnogovornica Airbusa Maryanne Greczyn kaže da je ulaganje te aviokompanije iz Dubaia 11 milijarde i 500 milijuna dolara u široke, dvokatne zrakoplove dokaz da se ova industrija u cijelosti oporavlja: "To je jako dobra vijest i Emirati su dobar klijent. Oni su jaka aviokompanija iz države koja postaje važna ekonomska sila. To je dobar predznak za cijelu industriju."

Do ove kupnje dolazi kad se svjetska zrakoplovna industrija oporavlja od katastrofalne 2009. Prošle godine, zrakoplovne su kompanije ukupno izgubile 9 milijardi i 900 milijuna dolara, putnički je promet pao 2,1 posto a teretni gotovo 10 posto. Ukupan utržak industrije pao je15 posto, na 479 milijarde dolara.

Steve Lott predstavnik je udruge International Air Transport Association koja zastupa 230 zrakoplovnih kompanija i pokriva 93 posto redovnog međunarodnog zračnog prometa. On je rekao za Glas Amerike da kako svjetsko gospodarstvo polako izlazi iz recesije, te se očekuje da ce zrakoplovna industrija u ovoj godini zabilježiti profit. Lott je dodao da je kupnja zrakoplova od strane Emirata pokazatelj njihovog povjerenja da ce se stanje na tržištu poboljšati: "U prognozi za ovu godinu, koju smo upravo objavili prije nekoliko dana, predviđamo da ce se industrija vratiti profitabilnosti, uz dobit od 2 i pol milijarde dolara u 2010. globalno. Glavna iznimka, međutim, ostaje Europa."

Travanjska je erupcija vulkana Eyjafjallajokull na Islandu i kasnije zatvaranje europskog zračnog prometa zbog oblaka pepela smanjila je prihode u Europi. Steve Lott navodi da su grčka gospodarska krize i pada eura u odnosu na dolar također imale negativan utjecaj u Europi: "Europa zaostaje za ostatkom svijeta u smislu gospodarskog oporavka, dobrim dijelom zahvaljujući grčkoj dužničkoj krizi, a ponešto i financijskim problemima u drugim zemljama. Njemačka je objavila veliko smanjenje svojeg proračuna, i to sve zajedno doprinosi slabosti europskog gospodarstva."

Jami Counter viši je direktor u tvrtci TripAdvisor, internetskoj tražilici za avio karte. On je izjavio za Glas Amerike da su Emirati i Dubai strateški dobro smješteni da budu središte svijeta zrakoplovstva: "To je zapravo zemljopisno vrlo dobro smještena zemlja da bude povezno čvorište na letovima iz Europe, pa čak i istočne obale Sjeverne Amerike do Azije i Australije. A očito je dobra poveznica za Afriku. Dakle geografski to je svjetsko čvorište kao malo koje."

Odabir Airbusovih zrakoplova A380 nije bio bez kontroverzi. Prvi let ovog tipa aviona je više puta odgađan, a kabina zrakoplova zahtijeva vise prilagođavanja od drugih aviona. No Emirati su naručili 90 zrakoplova, najveću flotu super-jumbo jetova na svijetu. Ove se godine obilježava 25. godina poslovanja Emirates Airlinesa. Više od jedne četvrtine prihoda ovog avioprijevoznika dolazi iz istočne Azije. Trenutno promet na Srednjem istoku i Iranu cini jedva manje od jedne osmine prometa. Poslovni model Emirata temelji se na povezivanju svijeta kroz Dubai. S novom flotom superjumbo zrakoplova, čini se da ce ta zrakoplovna kompanija biti u stanju to i učiniti.

XS
SM
MD
LG