Linkovi

Redatelj James Cameron: "Avatar" je poziv našoj civilizaciji na akciju


Redatelj filma Avatar, James Cameron, s nekim od domorodačkih predstavnika koji su nazočili prikazivanju njegovog filma
Redatelj filma Avatar, James Cameron, s nekim od domorodačkih predstavnika koji su nazočili prikazivanju njegovog filma

Posebno predstavljanje filma Avatar za domorodačke vođe podudara se s 9.-im zasjedanjem Trajnog foruma Ujedinjenih naroda o problemima domorodaca. Prije prikazivanja filma, ti su se čelnici zahvalili nazočnom redatelju Jamesu Cameronu na vještom načinu na koji je, putem Avatara, prenio njihovu poruku svijetu

Holivudski hit Avatar, redatelja Jamesa Camerona, snažna je mješavina futuristike i znanstvene fantastike, romanse, avanturističkih pothvata i sjajnih specijalnih efekata. Film je do sada zaradio preko dvije milijarde dolara od prikazivanja u cijelom svijetu. Poruka ovog filma posebno je duboko dirnula mnoge domorodačke narode.

Posebno predstavljanje filma Avatar za domorodačke vođe iz cijelog svijeta započinje izvedbom na didgeridoo-u, instrumentu australskih aboridžina. Taj se događaj podudara s 9.-im zasjedanjem Trajnog foruma Ujedinjenih naroda o problemima domorodaca, koji se održava u New Yorku od 13.-og pa do kraja ovog mjeseca. Prije prikazivanja filma, ti su se čelnici zahvalili nazočnom redatelju Jamesu Cameronu na vještom načinu na koji je, putem Avatara, prenio njihovu poruku svijetu.

Nako što je počeo film, James Cameron odlučio je objasniti vezu između ove publike i njegovog filma:

"Film je probudio svijest o ovom problemu. Naravno, radi se o fantastičnoj priči. Ona zapravo nije edukacijska, već stvara neku vrst emocionalnog okvira ili konteksta za dijalog."

Okosnica priče jedan je američki marinac koji se složi s pokušajem da pridobije povjerenje naroda Na’vi na jednom udaljenom planetu, dok će istovremeno o njima prikupljati informacije za invazijsku silu sa Zemlje. Oni putem tih informacija žele primorati narod Na’vi da se odrekne dragocjenih resursa ispod golemog duhovnog centra na njihovom planetu, Pandori. Invazija Pandore podsjetila je američkog Indijanca Willyja Littlechilda na sporazume sklopljene između sjeverno-američkih Indijanaca i kanadske vlade krajem 19.-og stoljeća, kojim su se Indijanci postepeno odricali svoje zemlje.

"Sjeverno od nas nalazi se takozvani ‘težak katranski pijesak,’ gdje dolaze ogromni strojevi, baš kao u filmovima. To je na mene imalo snažan utjecaj zbog ozbiljnog narušavanja teritorija Majke Zemlje."

Marinac u Avataru zaljubi se u Na’vi princezu i osvojen je etosom sklada s prirodom, prisutnom u njenom narodu. On promijeni stranu i dovede Na’vi do pobjede.

Vicky Pauli-Corpuz, aktivistkinja naroda Kankanaey Igorot s Filipina, koji se desetljećima bore za zaštitu svoje drevne zemlje od sječe šuma i rudarenja, kaže da su njene reakcije na film bile pomiješane:

"Mislim da je film stvarno dobar. On istinski predstavlja realnost s kojom su sučeljeni mnogi starosjedilački narodi, i naravno, realno prikazuje način na koji se ti narodi odnose prema prirodi. Ono što mi se nije svidjelo je činjenica da je bijeli čovjek bio prorok. No, redatelj Cameron je bijeli čovjek i svojim je filmom htio prikazati kako bijeli čovjek želi ispraviti ono što je napravio domorodačkim narodima."

Međutim, Carmen Ramirez Boscan iz naroda Wayuu u Kolumbiji je nepovjerljiva. Ona kaže da je pustinjska zemlja njenog naroda i dalje devastirana od strane rudarskih kompanija koje surađuju s vladom:

"Oni nam govore da je to što rade dobro, da će razviti našu zemlju…no oni zapravo siluju našu Majku Zemlju. Mi jedemo taj ugalj, mi ga stalno udišemo. Ali to se neće promijeniti jer njih nije briga za nas. Njih zanima samo novac."

Redatelj filma James Cameron inzistira da je poruka Avatara emocionalna, a ne politička. Zbog toga on ne namjerava pomirivati različite zahtjeve korporacija, vlada, ravnotežu prirode i prava domorodačkih naroda da žive na svojoj tradicionalnoj zemlji bez ometanja. Međutim, on kaže i da je, općenito, vlada u tajnom sporazumu s velikom industrijom i njenim financijskim interesima te da probleme takve prirode rješava na način gdje im pomanjkanje javnog interesa ide u prilog.

Stoga, što im se više pažnje posveti u medijima – kaže Cameron - tim se više može izazvati savjesne i časne ljude i potaknuti ih da o tome razgovaraju i nešto učine. ‘Moj film je u tom smislu poziv na akciju,’ rekao je redatelj Avatara, James Cameron.

XS
SM
MD
LG