Linkovi

Avatar pomaže djeci da budu manje usamljena


Robot, avatar kreiran u Norveškoj, AV1
Robot, avatar kreiran u Norveškoj, AV1

Jedan mali avatar pomaže djeci koja se oporavljaju od duge bolesti ili se osjećaju izoliranima od svojih prijatelja i školskih kolega. Taj robot sjedi na njihovom mjestu u razredu. Bilo da su u vlastitom domu ili u bolnici, djeca mogu čuti svoje učitelje i prijatelje pa čak i sudjelovati u nastavi.

Ovo je AV1, avatar koji predstavlja dijete koje se oporavlja od duge bolesti ili iz nekog razloga ne može ići u školu. Robota prijatelji nose od učionice do učionice i postavljaju ga za školsku klupu za kojom taj učenik obično sjedi. Razvila ga je jedna norveška tvrtka, prikladno nazvana No Isolation - Bez izoliranosti.

''Dakle, on sjedi za učenikovom klupom i učenik koristi tablet ili telefon da bi ga pokrenuo, kontrolirao njegove pokrete dodirom i pričao kroz njega. Putem njega dijete dobije svoje oči, uši i glas u školi,'' ističe Karen Dolva, suosnivateljice tvrtke No Isolation.

Tako učenik koji je ili kod kuće ili u bolnici, može sudjelovati u nastavi.

''Robot ima zvučnike, mikrofone i kamere, i kad dijete govori u svoj iPad, glas mu se čuje na drugoj strani,'' pojašnjava Karen Dolva.

Avatar je dizajniran da bude otporan na vodu i dovoljno čvrst da podnese pad sa stola. Unutar njega nalazi se mali kompjuter.

''Povezan je s telefonskom mrežom 4G, a ona s karticom koja upravlja robotom,'' kaže Marius Aabel, suosnivatelj tvrtke No Isolation.

Postoji razlog za njegovu veličinu i pomalo humanoidan izgled.

''Nismo se odlučili na sićušnu kameru jer je druga djeca ne mogu uzeti sa sobom na isti način. Ovaj robot trebao bi im biti prijatelj,'' kaže Karen Dolva.

Robot je nedavno postao dostupan na tržištu pa tako već pomaže djeci da se osjećaju puno manje usamljenima.

Avatar pomaže djeci da budu manje usamljena
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

XS
SM
MD
LG