Linkovi

Autoritarne vlade zloupotrebljavaju Interpol za progon političkih protivnika


Logo Interpola na podu u atrijumu sjedišta te orgnaizacije u Lionu, Francuska.
Logo Interpola na podu u atrijumu sjedišta te orgnaizacije u Lionu, Francuska.

Agencija vrši malo provjera. Prošle godine Interpol je izdao 13.516 crvenih potjernica, od kojih se za mnoge sumnja da predstavljaju progon.

Decenijama je Interpol, globalna policijska mreža sa sjedištem u Francuskoj, igrao ključnu ulogu u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Između ostalih stvari, on propagira globalnu saradnju između agencija za sprovođenje zakona.

Ali istu agenciju koja je pomogla hapšenjem hiljada kriminalaca sve više iskorištavaju autoritarni režimi poput Rusije i Turske, kako bi maltretirali svoje političke neprijatelje koji žive u egzilu, tvrde američki zvaničnici, zakonodavci i imigracioni advokati.

Koje je njihovo oružje? Crvena potjernica, upozorenje koje Interpol upućuje zemljama članicama da se traži da određena osoba i zahtjev da bude uhapšena i izručena.

Svaka zemlja članica može da objavi crvenu potjernicu, pod uslovom da je u skladu s pravilima Interpola.

Agencija vrši malo provjera. Prošle godine Interpol je izdao 13.516 crvenih potjernica, od kojih se za mnoge sumnja da predstavljaju progon.

Kritičari kažu da su zloupotrebe eskalirale kroz američki imigracioni sistem, gdje vlasti često tretiraju crvene potjernice kao naloge za hapšenje tražilaca azila i drugih stranaca za kojima se traga zbog optužbi u njihovim matičnim zemljama.

Problem datira od ranih dana administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame, ali pravnici koji se bave problemom imigracije kažu da je eskalirao usred udara na imigraciju pod vođstvom administracije Donalda Trumpa.

"Ovo slijepo prihvatanje Interpolove komunikacije bez nadzora može pretvoriti, a često i pretvara, zvaničnike ICE-a (Imigracione i granične službe SAD) i naše imigracione sudije u nevoljne agente represivnih režima", rekla je Sandra Grosman, advokatica koja se bavi imigracionim sporovima i koja je nedavno svjedočila pred američkom Helsinškom komisijom, nezavisnom vladinom agencijom za istraživanje zloupotreba.

Zloupotrebe crvenih potjernica

Tačan broj tražilaca azila i drugih imigranata koji se progone putem crvenih potjernica nije poznat. Jedan ekspert, Ted Bromund iz Heritidž fondacije procjenjuje da se broj kreće u desetinama i da je vjerovatno manji od stotinu. Nedavno istraživanje koje je sprovela Američka asocijacija imigracionih pravnika pokazalo je gotovo dva tuceta prethodno neprijavljenih slučajeva zloupotrebe crvenih potjernica.

Sve više uzbunjeni, članovi Kongresa zagovaraju izglasavanje zakona kako bi se stalo na put zloupotrebama. Prošlog mjeseca, dvopartijska grupa zakonodavaca predstavila je Zakon o tranzicionoj odgovornost i spriječavanju represije (TRAP), koji na engleskom jeziku možete videti ovdje.

Uz zahtijevanje od vlade SAD da pojača provjeru potjernica Intepola, TRAP kodifikuje dugoročnu zabranu hapšenja nekoga u SAD samo na osnovu crvene potjernice.

Ako se donese, zakon bi "trebalo da pomogne u suzbijanju zloupotrebe Interpola u Sjedinjenim Državama i možda na globalnom nivou, ukoliko bude u stanju da izazove reforme unutar samog Interpola", rekao je tokom nedavog saslušanja pred Helsinškom komisijom Nejt Šenkan, direktor posebnog istraživanja u Freedom House-u.

Interpol, uprkos svom imenu, nije policijska agencija sa ovlaštenjem da istražuje i hapsi. Umjesto toga ta grupa, sa sjedištem u Lionu, služi više kao cjevovod za svoje 194 članice obavještavajući policije o traženim osobama preko crvenih potjernica i drugih uzbuna pod šiframa različitih boja.

Zvaničnici za imigraciju i carinske službe kažu da provjeravaju crvene potjernice, kako bi se uvjerili da su legitine. No, iako je agencija uspješno otklonila hiljade opasnih kriminalaca iz zemlje na temelju Interpolovih upozorenja, kritičari kažu da je ICE-ova politika tretiranja crvene potjernice kao naloga za hapšenje primjenjivana i protiv inače nedužnih stranih državljana koji žele da žive u SAD.

Takva se politika ne slaže sa priručnikom Sekretarijata za pravosuđe, koji upozorava tužioce da crvena potjernica sama po sebi nije nalog za hapšenje.

"Govorimo o pitanjima koja uključuju američku vladinu politiku i agencije koje bi trebalo da sprovode te politike", rekao je Grosman.

ICE-ova hapešnja

2017. godine, ruskog preduzetnika, koji je pobjegao od onog za šta je tvrdio da je isfabrikovano krivično gonjenje u Rusiji, uhapsio je ICE tokom razgovora za azil, rekla je Grosman koja je kasnije ICE-u podnijela zahtjev po zakonu o dostupnosti informacija kako bi otkrila osnov za hapšenje preduzetnika.

"Bilo je prilično prosvjetljujuće pročitati rezultate FOIA", rekla je Grosman. "Samo je rečeno: 'Pojedinac je predmet crvene potjernice. Opasan po zajednicu. Ekstremn rizik po let. Uhapsiti odmah.'"

Iako je Interpol kasnije ukinuo crvenu potjernicu na osnovu žalbe, Grosman je rekla da je njen klijent ostao "u pravnom limbu, bez mogućnosti da putuje, bez mogućnosti da normalizuje svoj status dok saslušanja o deportaciji ne budu okončana".

ICE nije odgovorio na pitanja o tome kako upotrebljava crvene potjernice. U izjavi za Glas Amerike, portparolka Sekretarijata za pravosuđe je rekla: "Interpol je uspostavio brojne zaštitne mjere i postupke za otkrivanje zloupotreba i obezbijedio da sve informacije ispunjavaju Interpolove standarde i mi nastavljamo da radimo u tim okvirima. Istovremeno, aktivno se savjetujemo sa drugim američkim agencijama o njihovoj primjeni Interpolovih informacija koje su izdale druge zemlje".

Nije samo ICE taj koji tretira crvene potjernice kao dokaz kriminala. I imigracione sudije često određuju izuzetno visoke kaucije ili odbijaju da puste pritvorenog imigranta zbog crvene potjernice, tvrde advokati za imigraciju.

Kineski državljanin koga zastupa Grosman mjesecima je bio zatvoren zbog crvene potjernice, rekla je.

"Sudija je odbio da odredi kauciju isključivo zbog crvene potjernice".

Problem proizilazi iz veće sistemske zloupotrebe crvenih potjernica, koje godinama potresasju Interpol, gdje je izdavanje potjernice jednostavno poput ispunjavanja onlajn poruke. Rezultat je dramatična eskalacija broja crvenih potjernica tokom posljednjih 10 godina, od kojih su mnoge zloupotreba.

"To je značajno olakšalo maltretiranje", rekao je Bromud iz Heritidž fondacije, govoreći o novom interpolovom elektronskom sistemu za popunjavanje formulara.

Najproduktivniji

Za Tursku se vjeruje da je najproduktivnija u zloupotrebama, a da slijede Rusija, Kina i centralnoazijske republike Kazahstan, Tadžekistan i Uzbekistan.

Vlasti SAD odbacile su očigledno lažne crvene potjernice, odbijajući osam potjernica koje je izdala Rusija za poznatim kritičarem Kremlja, Bilom Brauderom.

"Ne možemo dozvoliti da Interpol bude oružje protiv novinara, kritičkih glasova i progonjenih manjina", rekao je Edvard Okalahan, viši zvaničnik u Sekretarijatu za pravosuđe tokom nedavne proslave 50 godina Interpola u Vašingtonu.

I Interpol je nekada reagovao u otvorenim slučajevima zloupotrebe. Kada je Turska izdala zahtjev za hapšenjem "desetina hiljada ljudi", nakon neuspješnog puča 2016, Interpol ih je odbacio i nije ih poštovao, kaže Šenakan iz Fridom hausa.

"To pokazuje da postoji barem neka spremnost za rješavanje najflagrantnijih primjera zloupotrebe sistema", rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG