Linkovi

'Pokrećemo čitavu jednu novu industriju'- postavlja se infrastruktura za automobile na električni pogon


Postaje za napajanje automobilskih baterija trebale bi biti postavljene krajem godine, kad u prodaju krenu prva dva serijski proizvedena automobila na električni pogon General Motorsa i Nissana

U Sjedinjenim Državama uskoro će početi postavljanje infrastrukture za automobile na električni pogon, najveće na svijetu. Urbani planeri razmatraju gdje će postaviti više od 11 tisuća postaja za napajanje automobilskih baterija u jedanaest velikih gradova. Te postaje trebaju biti spremne kad u prodaju krenu prva dva serijski proizvedena automobila na električni pogon General Motorsa i Nissana, krajem ove godine.

Prošle godine američko ministarstvo energetike dalo je stotinu milijuna dolara vrijedan posao kompaniji eTec za izgradnju mreže postaja za napajanje automobilskih baterija u pet saveznih država. Sada počinje gradnja na tom projektu. Rich Feldman, regionalni direktor eTeca, kaže: "Ovo će rezultirati u smanjenju potrošnje nafte. Bit će otvorena radna mjesta na instaliranju opreme. Pokrećemo čitavu jednu novu industriju. Bit će puno poslova i ekonomskih mogućnosti."

Rich Feldman nadgleda postavljanje više od dvije tisuće punjača za električne automobile u području Seattlea u saveznoj državi Washington te još dvije tisuće u domovima i na javnim mjestima u četiri grada u Oregonu. "Kod šoping centara, restorana brze hrane, kina i sličnih mjesta postavit ćemo punjače baterija kako bi ljudi bili u mogućnosti parkirati i ostaviti automobile na sat-dva" - rekao je Rich Feldman.

Njegova kompanija udružila se s Nissanom, proizvođačem automobila koji je na Zimskoj olimpijadi promovirao svoj automobil na električni pogon, Leaf. Nissan poziva vozače da se predbilježe na njegovim Internet stranicama kako bi među prvima bili u prilici kupiti taj automobil. eTec pokušava uvjeriti kupce tog automobila, oko 900 u svakoj saveznoj državi, da pomognu stručnjacima jednog instituta u Idahou a prate njihovu vožnju, a poglavito navike u punjenju baterija. Zauzvrat, dobit će vlastitu postaju za punjenje automobilskih baterija. Pouke iz ankete pomoći će oko postavljanja infrastrukture kako bi što bolje služila potrebama građana.

Nissan Leaf i Chevy Volt trebali bi se naći u prodaji u Sjedinjenim Državama kasnije ove godine. Oni su preteča prvog vala masovne proizvodnje električnih automobila. Mark Perry direktor je za planiranje proizvoda u Nissanu. Kako kaže, cijena modela Leaf bit će objavljena krajem ovog mjeseca. Automobil kapaciteta pet putnika moći će prijeći oko 140 kilometara s jednim punjenjem baterija. "Prodavat ćemo i iznajmljivati automobil zajedno s baterijom. Naime, u stručnim krugovima dosta se govorilo o različitim pristupima. Nissan će istražiti različite poslovne pristupe u različitim dijelovima svijeta no u Sjedinjenim Državama automobil i baterije kupovat će se ili iznajmljivati u paketu" - kaže Mark Perry.

Neke druge kompanije i zemlje pokušavaju različite pristupe kako bi navele kupce da uđu u tržište električnih automobila. Kalifornijska kompanija Better Place radi s vladom Danske na postavljaju mreže punjača baterija u toj zemlji. Njihov pristup je da vozači koji plate mjesečnu pristojbu, umjesto čekanja da se baterije napune, zamijene prazne baterije punima što se, tvrde oni, može obaviti u tri-četiri minute. Pitanje je za koju opciju će se opredijeliti potrošači no entuzijazma na svim stranama svakako ne nedostaje.

XS
SM
MD
LG