Linkovi

Dan žalosti na Kosovu nakon nesreće u Hrvatskoj


Autobus sletio sa puta kod Slavonskog Broda, 25. juli 2021.
Autobus sletio sa puta kod Slavonskog Broda, 25. juli 2021.

Jedan od povrijeđenih putnika iz kosovskog autobusa, koji je 25. jula sletio sa puta kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj, upućen je u Zagreb na dalje liječenje zbog specifičnih povreda koje je zadobio, a ostali povrijeđeni se i dalje nalaze u gradskoj bolnici u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj.

To je saopštila ministarica spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla.

U nesreći koja se desila u ranim jutarnjim satima u nedjelju poginulo je deset osoba, a preko 40 povrijeđeno kada je autobus sa kosovskim registarskim tablicama, koji je saobraćao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, iz još zvanično neutvrđenih razloga sletio sa puta.

Ministrica Gervalla je navela da se dvoje pacijenata i dalje nalaze na intenzivnoj njezi, te da je jedan od njih već u stabilnom stanju.

“Svi ostali su u stabilnom zdravstvenom stanju i očekuje se da će mnogi od njih danas biti pušteni iz bolnice. Prema riječima hrvatskih ljekara, stanje pacijenta, koji je prebačen u Zagreb je također dobro i stabilan je”, napisala je Gervalla 26. jula na svom Facebook profilu.

U Hrvatskoj će ostati kosovski ministar unutrašnjih poslova i ministar zdravstva.

Oni će organizovati povratak putnika na Kosovo, onih koji su u stanju da putuju, a potom će, kada se završe neophodne procedure, tijela poginulih biti transportovana na mjesto, na koje to porodice žrtava budu željele.

Na Kosovu je ponedjeljak, 26. jula, dan žalosti.

Ambasador Kosova u Zagrebu Gezim Kasapolli izjavio je neposredno nakon nesreće da su u autobusu bili državljani Kosova koji rade u Njemačkoj.

"U autobusu su bili naši ljudi koji rade u Njemačkoj i koji su krenuli na odmor na Kosovo", rekao je ambasador novinarima u Slavonskom Brodu.

Uhapšen vozač koji je upravljao autobusom

Zamjenik opštinskog državnog tužioca u Slavonskom Brodu Slavko Pranjić izjavio je da je uhapšen vozač autobusa koji je zatečen na mjestu događaja.

Pranjić je naveo da je vozač u prvom iskazu rekao da je na trenutak zaspao, ali da će se sve okolnosti nesreće naknadno utvrđivati.

"Vozač je uhićen pod sumnjom da je upravljao motornim vozilom na način da se nepropisno kretao, odnosno nije koristio prometnu traku za kretanje već je došlo do slijetanja", rekao je Pranjić.

Pranjić je dodao da je prema dosad utvrđenim činjenicama došlo do slijetanja autobusa na travnatu bankinu s južne strane kolnika kod Slavonskog Broda.

Kosovske vlasti su se još jednom zahvalile Vladi Hrvatske i medicinskim radnicima na pomoći koju su ukazali povrijeđenima ali i njihovim porodicama, koji su u međuvremenu pristizali.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG