Linkovi

Kevin Gibson: Divan je osjećaj biti sam svoj


Oko 70 miliona ljudi, ili jedan procenat svjetskog stanovništva, pati od neke forme autizma, psihološkog, neurološkog, poremećaja koji utiče na sposobnost komuiniciranja i interakcije sa okruženjem i na sposobnost brige o samom sebi. Metode liječenja i postupnog uvođenja u realni svijet autističnih osoba su uznapredovale, ali je i dalje veliki broj onih koji završavaju u centrima i domovima za brigu i nadzor nad takvim osobama.

Primjer Kevina Gibsona je primjer uspješnog izliječenja od autizma do faze vođenja normalnog i samostalnog života i rada. On u svom stanu živi sam i voli reći:

„Divan je osjećaj biti sam svoj.“

Takav ishod je dosta rijedak kada je u pitanju autizam i upravo zbog toga vrlo ohrabrujući. Čak šta više, Kevin svakog jutra odlazi u odvjetničku firmu gdje radi.

„Moj je posao fajlove slagati na police po numeričkom redosljedu“ – kratko kaže .

Martin Geissler, jedan od odvjetnika, kaže da su Kevina izabrali među 130 kandidata:

„Trebao nam je neko ko će na tom poslu ostati više godina, a ne samo nekoliko mjeseci.“

Kevin Gibson se potvrdio kao pravi izbor:

„On je jedan od najboljih službenika. Ponosan je i na samog sebe i na svoj rad. Ne izostaje, ne kasni, te tuži se na monotoniju. Sa svima razgovara, najradije o fudbalu“ – dodaje Geissler.

Hendikepiranim osobama, a Kevin to u izvjesnoj mjeri ipak jeste, teško je naći posao. Njemu je jako mnogo pomogla Lauren Goldschimdt:

„U priprema za zaposlenje hendikepiranih počinjemo od testiranja brojnih
poslova kako bi našli ono što najviše odgovara datoj osobi“ - kaže Goldschimdtova, inače savjetnica u službi za pomoć hendikepiranim i dodaje:

„Sa Kevinom smo krenuli od uvježbavanja intervjua, pripremali ga za mnoga pitanja i odgovore, susrete oči u oči, gestikuliranje.“

Lauren Goldschimdt jednom mjesečno navrati u firmu u kojoj Kevin radi i kako on kaže, praktičnim savjetima pomaže mu da izbjegne moguće greške.

Kevinova majka Mary Lou Nuget kaže da je kod Kevina autizam dijagnosticiran kada je bio star samo godinu i po i prisjeća se:

„Nije mogao izreći riječ ili rečenicu. Ako sam ga pitala da li želi sok, umjesto odgovara da, on je govorio sok..., Kevin.... To je za nas bio znak da nešto nije bilo u redu.“

Kevinov otac Fred Gibson ističe da je kroz različite programe liječenja Kevin razvio određene sposobnosti i naglašava:

„To što je autistik ne znači da nije pametan. Vrlo je bistar, radoznao i zaiteresiran za svijet oko njega.“

Kevin, kao i otac, voli avione i skupljanje modela je hobi u kojem uživa.

„Oduvijek je uživao gledajući avione, oduvijek je volio gledati avio parade“ – kaže Fred.

Uz model aviona iz filma "Top Gun" Kevin Gibson će reći:

„Mislim da ću, kada odem u penziju, preseliti u Teksas i otvoriti prodavnicu za izradu avio-modela.“

Kevin Gibson, uz pomoć, podršku i razumijevanje mnogih, živi svoj život. I njegov primjer je još jedan u nizu onih koji potvrđuju da liječenje autističnih osoba može biti uspješno do te mjere da budu, kako Kevin reče, sami i svoji.
XS
SM
MD
LG