Linkovi

Austrijski kancelar pod istragom zbog sumnji na korupciju


Sebastian Kurz
Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pod istragom je zbog sumnje da je umiješan u korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, poslije pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je čelu Kurz.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pored Kurza pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije, navodi se u saopštenju koje prenosi Reuters.

Kurz je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrijebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izvještavanje o stranci na čijem je čelu austrijski kancelar, objavili su tužioci.

U saopštenju tužilaca navodi se da su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija, uključujući dva ministarstva. Ministar finansija Gernot Blumel potvrdio je da je u njegovom ministarstvu izvršen pretres, a austrijski mediji izvijestili su da je kancelarija Kurza takođe bila pretresana.

Tužilaštvo navodi da su između 2016. i 2018. godine "resursi ministarstva finansija korišteni za finansiranje djelimično manipulisanih istraživanja javnog mnijenja koja su služila isključivo stranačkom političkom interesu".

Ovo je u korelaciji sa vremenskim periodom u kojem je Kurz preuzeo vodstvo u konzervativnoj Narodnoj stranci i uveo je u vladu u koaliciji sa krajnje desničarskom Slobodarskom partijom (FPOe).

Tužioci tvrde da je neimenovana medijska kompanija primila uplate u zamjenu za objavljivanje naručenih istraživanja. Kompanija nije zvanično imenovana, ali je u austrijskim medijima identifikovana kao tabloid Oesterreich. Grupa koja vodi Oesterreich je u saopštenju negirala da je bilo kakvo krivično djelo učinjeno prilikom naručivanja ili objavljivanja njihovih istraživanja.

Kancelar Kurz u je u momentu dok su obavljani pretresi prisustvovao samitu lidera Evropske unije u Sloveniji, gdje nije komentarisao pokretanje istrage protiv njega. Međutim, drugi političari Narodne stranke ljutito su reagovali na pretrese i istragu. Zamjenica generalnog sekretara stranke Gabriela Schvarz izjavila je da je u pitanju "predstava", a optužbe nazvala "konstruisanim".

Austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu stranka je 29. augusta produžila predsjednički mandat.

XS
SM
MD
LG