Linkovi

Austrija zagovara ograničenje cijena električne energije u EU


Vjetrenjače u Austriji 
Vjetrenjače u Austriji 

Austrijski kancelar Karl Nehammer podržava ograničenje cijena električne energije za cijelu Evropsku uniju, rekao je on u saopćenju koje je njegov ured izdao u nedjelju.

Austrijska vlada predvođena konzervativcima u početku je bila skeptična prema ideji ograničavanja cijena električne energije, ali se zagrijala za tu ideju jer su one nastavile rasti u skladu s rastućim cijenama plina nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se dešava na energetskim tržištima. A to se može dogoditi samo putem evropskog rješenja", rekao je Nehammer.

"Napokon se nešto mora dogoditi. Ovo tržište se neće regulisati u svom sadašnjem obliku. Pozivam sve članice EU da se ujedine kako bi odmah zaustavile ovu eksploziju cijena."

Austrija je u velikoj mjeri ovisna o ruskom plinu, posebno u industriji i grijanju, dobivajući oko 80% svoje ponude iz Rusije prije rata. Međutim, većina električne energije dolazi iz obnovljivih izvora i među austrijskom javnošću raste nerazumijevanje tržišnog sistema gdje su cijene plina i struje usko povezane.

Tržišna cijena električne energije mora se sniziti i mora se odvojiti od plina kako bi se približila stvarnim troškovima proizvodnje, rekao je Nehammer.

"Ne možemo dozvoliti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da svaki dan određuje evropsku cijenu struje", dodao je on.

Češka Republika predložit će vanredni sastanak Energetskog vijeća EU što je prije moguće kako bi se pozabavili rastućim cijenama energije, rekli su zvaničnici češke vlade u petak dok nastoje izgraditi evropsku podršku za ograničenja cijena energije.

U saopštenju Nehammerovog ureda navodi se da će se zalagati za održivi model koji se može brzo implementirati, ali se ne navode detalji. Dodaje se da je o tom pitanju razgovarao sa češkim i njemačkim kolegama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG