Linkovi

Austrija uvela zabranu kretanja za nevakcinisane


Arhiv - Vakcinacija protiv Covida u Beču
Arhiv - Vakcinacija protiv Covida u Beču

Austrija od 15. novembra stavlja u izolaciju milione ljudi koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa kako bi se izborila sa rekordnim porastom infekcija, izjavio je kancelar Alexander Schallenberg.

Osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale COVID-19 moći će da napuste svoje domove samo iz ograničenog broja razloga kao što su odlazak na posao ili kupovina osnovnih namirnica, rekao je ministar zdravlja Wolfgang Mueckstein na konferenciji za novinare, dodajući da će mjera, za početak, trajati 10 dana.

Zatvaranje se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina.

Evropa je ponovo postala epicentar pandemije COVID-19, što je navelo neke vlade da ponovno razmotre mjere zatvaranja.

Oko 65 odsto stanovništva Austrije je u potpunosti vakcinisano, što je jedna najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

Mnogi Austrijanci su skeptični po pitanju vakcina, što je gledište koje ohrabruje krajnje desničarska Slobodarska partija, treća po veličini u parlamentu.

Austrijska vlada predvođena konzervativcima saopštila je da želi da izbjegne nametanje daljih ograničenja onima koji su potpuno vakcinisani.

"Moramo povećati stopu vakcinacije. Sramno je niska", rekao je kancelar Schallenberg na konferenciji za novinare najavljujući novu mjeru nakon razgovora sa guvernerima devet austrijskih pokrajina.

Mnogi zvaničnici, uključujući Schallenbergovu konzervativnu stranku, izrazili su sumnju da se takvo zatvaranje može pravilno primijeniti jer se odnosi samo na dio stanovništva.

Austrija je 13. novembra zabilježila više od 13.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je dosad najveći broj novih slučajeva u toj zemlji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG