Linkovi

Austrija: Usvojena odluka o obaveznoj vakcinaciji odraslih


Obavezna vakcinacija odnosi se na sve austrijske građane starije od 18 godina, uz odobrene izuzetke u nekoliko slučajeva. (Foto: AP/Matt Rourke)
Obavezna vakcinacija odnosi se na sve austrijske građane starije od 18 godina, uz odobrene izuzetke u nekoliko slučajeva. (Foto: AP/Matt Rourke)

Austrijski parlament podržao je obaveznu vakcinaciju protiv COVID19 – što je prva odluka takve vrste u Evropi koja će stupiti na snagu 1. februara. Očekuje se da će potpuna primjena početi u martu.

Sa tom odlukom saglasilo se 137 poslanika, dok ih je 33 bilo protiv.

Obavezna vakcinacija odnosi se na sve austrijske građane starije od 18 godina. Izuzeci važe za trudnice, osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se imunizuju ili koje su se oporavile od koronavirusa u poslednjih šest mjeseci.

Državni zvaničnici istakli su da je obavezna imunizacija neophodna – zbog niskih stopa vakcinacije u toj zemlji.

Ministar zdravlja Volfgang Mukstin je tokom govora u austrijskom parlamentu meru označio velikim i trajnim korakom u borbi te zemlje protiv pandemije.

Ovako možemo izbjeći cikluse otvaranja i zatvaranja. Ne radi se samo o borbi protiv omikrona već i svih budućih mutacija koje bi se mogle pojaviit. Zato nam je zakon hitno potreban“, rekao je Mukstin.

Austrijske vlasti najavile su plan o obaveznoj vakcinaciji novembra 2021, kada su uvedene pooštrene mjere za suzbijanje pandemije kovida 19. Tada je iskazana i zabrinutost zbog niske stope imunizacije.

U Austriji je do sada kompletno vakcinisano 71,8 odsto stanovništva – odnosno 8,9 miliona građana.

Planirano je da na početku primjene te mjere nadležni svako domaćinstvo obavijeste o novim pravilima.

Potom će od sredine marta policija početi, tokom rutinskih kontrola, provjeravati da li su građani imunizovani. Od onih koji to ne mogu da učine tražiće se pisano obražloženje i biće kažnjeni sumom u iznosu do 685 dolara – ukoliko obrazloženje ne bude validno.

Ukoliko nadležni procijene da u procesu imunizacije nije ostvaren napredak – građanima koji nisu imunizovani slaće se podsjetnici. Ako ni to ne donese rezultate, nevakcinisanima će se zakazivati termini za imunizaciju, uz prijetnju novčanom kaznom ako ga propuste. Kako je najavljeno – kaznene sume bi mogle doseći do 4.000 dolara.

Odluka o obaveznoj imunizaciji mogla bi ostati na snazi do 2024, a stručna komisija će svaka tri mjeseca izvještavati vladu i parlament o njenom učinku.

Država koja takođe razmatra obaveznu imunizaciju je jedan od austrijskih susjeda – Njemačka, ali još je nejasno da li će i kom obliku usvojiti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG