Linkovi

Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata, koristeći jezik špijunskih slučajeva


Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata zbog ponašanja koje nije u skladu s međunarodnim sporazumima, što je razlog koji se često poziva u slučajevima špijuniranja, priopćilo je u četvrtak austrijsko ministarstvo vanjskih poslova ne navodeći pojedinosti.

Ovim se potezom broj ruskih diplomata koje je Austrija protjerala od 2020. povećao na devet, iako nije jasna bilo kakva veza između te tri odvojene odluke. Austrija je općenito bila nevoljnija od mnogih drugih zapadnoeuropskih zemalja u protjerivanju ruskih izaslanika.

Dvojica od četiri diplomata koji su u četvrtak proglašeni personama non grate i kojima je naređeno da napuste zemlju do 8. veljače smješteni su u ruskom veleposlanstvu u Austriji, dok druga dvojica rade u ruskoj misiji pri Ujedinjenim narodima u Beču, priopćilo je ministarstvo u izjavi.

"Dvojica diplomata u ruskom veleposlanstvu postupili su na način koji nije u skladu s njihovim diplomatskim statusom. Stoga su proglašeni nepoželjnim osobama u skladu s člankom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", priopćilo je ministarstvo.

Njih dvoje koji rade u ruskoj misiji pri UN-u postupili su na način koji nije u skladu sa sporazumom o zemlji domaćinu između Ujedinjenih naroda i Austrije, dodaje se.

Ministarstvo nije preciziralo što je netko od diplomata učinio, a glasnogovornica je odbila komentirati.

Rusko veleposlanstvo nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Dužnosnici koji su željeli ostati anonimni rekli su da se radi o špijuniranju. Jedan je rekao da su dotični diplomati bili stariji od četvorice protjeranih prošlog travnja, kada su i druge europske zemlje protjerale Ruse. Nitko od onih koji se sada protjeruju nije veleposlanik, dodao je dužnosnik.

Austrija je u kolovozu 2020. protjerala još jednog ruskog diplomata u, kako su austrijski mediji rekli, slučaju ekonomske špijunaže.

Beč je glavno diplomatsko središte u kojem se nalaze Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) i organizacije Ujedinjenih naroda poput Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Veće zemlje poput Rusije i Sjedinjenih Država često imaju zasebne veleposlanike u Austriji, OSCE-u i organizacijama UN-a, od kojih svaka vodi veleposlanstvo ili stalnu misiju.

Grad, koji je nakon Drugog svjetskog rata bio podijeljen na savezničke sektore, također ima reputaciju špijunskog brloga. Velika diplomatska prisutnost nudi mogućnost stacioniranja obavještajnih agenata pod diplomatskim pokrićem dajući im diplomatski imunitet.

Iako bi Rusija mogla narediti protjerivanje austrijskih diplomata, kojih u Moskvi ima desetak, jedva da će utjecati na prisutnost Rusije u Austriji. Više od 140 ruskih diplomata navedeno je da tamo radi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG